Ukrajnai háború - A lengyel elnök azt szeretné, ha Lengyelországot védenék a német Patriot-ütegek

Külföld, 2022.11.25

Andrzej Duda lengyel elnök azt szeretné, ha a Németország által felajánlott, amerikai gyártmányú Patriot-ütegek Lengyelország területét és a lengyel állampolgárokat védelmeznék - jelentette ki pénteken a lengyel államfő kabinetfőnöke azt a javaslatot kommentálva, amely szerint a rakétákat Nyugat-Ukrajnába kellene telepíteni. Maga Duda később egyértelműen a Patriotok ukrajnai telepítése mellett állt ki.

"Andrzej Duda elnök álláspontja teljesen világos. (...) Amennyiben Németország átadná a rendelkezésére álló Patriot-ütegeket, akkor ezeknek a lengyel területet, a lengyel állampolgárokat kell védeniük" - hangsúlyozta Pawel Szrot kabinetfőnök a lengyel közszolgálati rádióban.

Szrot ezért tartotta fontosnak ezt hangsúlyozni, mert szerdán Mariusz Blaszczak kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter, az Ukrajnát érő újabb orosz rakétatámadásokra hivatkozva arra kérte a német felet, hogy inkább Nyugat-Ukrajnába küldje a Berlin által Lengyelországnak felajánlott Patriot légvédelmi rakétarendszert.

"Ez meg fogja védeni Ukrajnát a további halálesetektől és áramkimaradásoktól, és növelni fogja biztonságunkat keleti határunkon" - érvelt Blaszczak.

Szavait Christine Lambrecht német védelmi miniszter csütörtökön úgy kommentálta: a Varsónak felajánlott Patriot-ütegeket csak a NATO területén belül lehetséges telepíteni, mert az észak-atlanti szövetség légvédelmi rendszerének részét képezik. Ha máshol akarják telepíteni őket, arról a szövetségesekkel egyeztetni kell - húzta alá Lambrecht.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára pénteken Brüsszelben emlékeztetett: Németország már szállított modern légvédelmi rendszereket Ukrajnának, a NATO külügyminisztereinek jövő heti találkozóján további ilyen lépésekre fogja biztatni a szövetségeseket. "A konkrét döntések (...) viszont nemzeti hatáskörbe tartoznak" - tette hozzá.

A témához visszatért pénteken maga Andrzej Duda is, kérdésre válaszolva a litvániai látogatása során tartott sajtóértekezleten. "Katonai szempontból a legjobb az lenne, ha - tekintettel Lengyelország területének védelmére is - a rakéták helye bizonyos távolságban a lengyel határtól, Ukrajnában lenne" - jelentette ki Duda. Hozzátette: akkor védenék a legjobban Ukrajnát és Lengyelországot egyaránt.

Megjegyezte: a Patriot-ütegek elhelyezéséről a velük rendelkező fél, vagyis Németország dönt.

Blaszczak egy északkelet-lengyelországi hadgyakorlaton tartott pénteki sajtóértekezleten megerősítette: Lengyelország védelme szempontjából is előnyösnek tartja a rakéták nyugat-ukrajnai telepítését. Emellett Ukrajna légvédelmének megerősítése hozzájárulhat egy újabb menekülthullám megelőzéséhez - érvelt.

A Patriotok nyugat-ukrajnai, nem pedig lengyelországi telepítéséről szóló kormánypárti javaslatot élesen bírálták a lengyel ellenzék képviselői.

Németország azt követően ajánlotta fel Lengyelországnak a Patriot-rendszert, hogy robbanás történt a kelet-lengyelországi Przewodów településen, két ember halálát okozva. A részleges vizsgálati eredmények alapján Varsó közölte: feltehetőleg az ukrán légvédelem egyik, szovjet gyártmányú rakétája csapódott be. Az esetet "tragikus kimenetelű balesetnek" nevezték.

A német felajánlás a lengyelországi Patriot-állomány ideiglenes bővítését jelentené. Egy lengyel-amerikai megállapodás értelmében ugyanis a lengyel hadsereg az év végéig két Patriot-üteget szerez be. Két további üteget már korábban Délkelet-Lengyelországba telepítettek az ukrajnai háború kitörése miatt megerősített amerikai katonai jelenlét keretében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!