Ukrajnai háború - A Romániába menekült ukrán állampolgárok több mint egyharmada kiskorú

Külföld, 2022.03.02

A harcok elől Romániába menekült ukrán állampolgárok csaknem egyharmada kiskorú - mutatott rá a szerdai kormányülésen Nicolae Ciuca miniszterelnök.

A fegyveres konfliktus kezdete óta eltelt hét napon 118 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába, közülük 70 ezren elhagyták az országot, de csaknem 40 százalékuk Romániában maradt. Eddig 1070 ukrán állampolgár kért menedékjogot Romániától - ismertette a román kormányfő.

A román területen tartózkodó 46 ezer ukrán menekült közül 18 ezer kiskorú. Ciuca jelezte: az oktatási, a családügyi, a pénzügy- és belügyminiszterrel közösen, az önkormányzatokkal és Ukrajna bukaresti nagykövetségével együttműködve próbálnak megoldást találni arra, hogy a román területen lévő gyermekek mozgását kövessék, és ellátásukat, oktatásukat meg tudják szervezni.

Románia az Európai Unió menekültügyi és migrációs alapjához fordult, valamint az Unió polgári védelmi mechanizmusát is aktiválta, hogy uniós pénzalapokat szerezzen az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére.

A kormányfő azt is bejelentette: szerdán sürgősségi rendelettel módosítják a légi közlekedési törvényt, oly módon, hogy a NATO-tagországok katonai gépei díjfizetési kötelezettség nélkül használhassák a román légteret.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!