Ukrajnai háború - A védelmi együttműködés állt az amerikai-dán csúcstalálkozó középpontjában

Külföld, 2023.06.06

Az ukrán pilóták kiképzése modern harci repülőgépekre volt a központi témája Joe Biden amerikai elnök és Mette Frederiksen dán miniszterelnök hétfői megbeszélésének Washingtonban - közölték az elnöki hivatal illetékesei.

A Fehér Házban folytatott megbeszélés előtt Joe Biden köszönetet mondott Dánia szerepvállalásáért az Ukrajna mellett kiépült nyugati szövetségben, és hangsúlyozta, hogy a két ország osztozik az alapvető értékek iránti elkötelezettségben, és közösen dolgozik azok védelmén, a többi között az ukrán emberek melletti kiálláson keresztül.

Újságírói kérdésre, hogy bízik-e a küszöbön álló ukrán ellenoffenzíva sikerében az orosz erők ellen, Joe Biden nem válaszolt, csak egy kézmozdulattal annyit jelzett, hogy szurkol érte.

Mette Frederiksen a találkozó előtt elmondta, azt várja, hogy erősödjön a védelmi és biztonsági együttműködés az Egyesült Államok és Dánia között.

Az egyórásra tervezett találkozó két óra hosszat tartott, ami után a két vezető nem tartott sajtótájékoztatót.

A dán miniszterelnök a tárgyalás után újságírókkal találkozva úgy fogalmazott, halvány reményei vannak arra, hogy az ukrajnai konfliktus rövidtávon lezárulhat. "Ketten kellenek a tangóhoz. Oroszországtól is szükség van ehhez jelzésekre, de nem gondolom, hogy bármelyikünk a szövetségen belül, bármit is tenne Ukrajna nélkül" - fejtette ki.

Arra kérdésre, hogy pályázik-e a NATO-főtitkári pozícióra, kijelentette, hogy az amerikai elnökkel való találkozója sem változtatott azon a már korábban is elmondott álláspontján, hogy nem jelölt a tisztségre. Jens Stoltenberg, a NATO jelenlegi főtitkára idén az év második felében távozik a katonai szövetség éléről.

A dán miniszterelnök azt is közölte, hogy a Washingtonban tett látogatása során tárgyalt William Burns-szel, a Központi Hírszerző Ügynökség igazgatójával, de a találkozó témáját nem részletezte.

A dán miniszterelnök hétfői látogatását követően csütörtökön Rishi Sunak brit miniszterelnök is Washingtonba látogat, és szintén tárgyal Joe Biden elnökkel.

A várakozások szerint Ukrajna további katonai támogatása lesz a megbeszélések középpontjában. Dánia mellett Nagy-Britannia szintén jelezte, hogy részt vesz ukrán katonai pilóták kiképzésében modern nyugati vadászrepülőgépekre. Ugyanakkor korábban Nagy-Britannia kormánya kifejezte, hogy nem szándékozik a brit királyi légierőben rendszeresített Typhoon vadászrepülőgépeket Ukrajna rendelkezésére bocsátani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!