Ukrajnai háború - Az EU a makroszintű pénzügyi támogatása utolsó részletét is folyósította Ukrajnának

Külföld, 2022.05.20

Az Európai Bizottság átutalta Ukrajnának az 1,2 milliárd eurós sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatás utolsó, 600 millió eurós részét is  - közölte az uniós bizottság pénteken.

A támogatás előző részleteit március 11-én és 18-án folyósították, célja, hogy segítse kezelni az Oroszország indította háború miatti rendkívüli humanitárius és védelmi kiadások okozta finanszírozási hiányt.

A makroszintű pénzügyi támogatást az Európai Unió hosszú lejáratú hitelek formájában nyújtja Ukrajnának kedvező feltételekkel. Ukrajna 2022 második negyedévi finanszírozási hiányát 15 milliárd dollárra becsülik.

A pénzügyi támogatás fokozza Ukrajna makrogazdasági stabilitását, és támogatja az állami funkciók folyamatos működését - közölték.

A brüsszeli testület közleménye Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki azt mondta: a finanszírozás biztosítja, hogy Ukrajna továbbra is működtetni tudja az alapvető szolgáltatásokat és kielégítse a napi szükségleteket. Az EU továbbra is rövid távú pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának, miközben tervekkel járul hozzá az ország háború utáni újjáépítéséhez - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

A makroszintű pénzügyi támogatás az Európai Unióval szomszédos, súlyos fizetésimérleg-problémákkal küzdő országok számára rendelkezésre álló, kivételes válságkezelési eszköz - álla közleményben.

Az Oroszország indította háború kezdete óta az EU mintegy 4,1 milliárd eurót mozgósított Ukrajna számára általános gazdasági, társadalmi és pénzügyi ellenállóképességének fokozására makroszintű pénzügyi támogatás, költségvetési támogatás, sürgősségi segítségnyújtás, válságkezelés és humanitárius segítségnyújtás formájában.

Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy 2022-ben makroszintű pénzügyi támogatásként további 9 milliárd euró kölcsön folyósítását javasolja Ukrajna számára, amelyet más nemzetközi partnerek támogatása egészítene ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!