Ukrajnai háború - Az EU iránymutatást adott ki a tagállamoknak az ukrajnai menekültek befogadásához

Külföld, 2022.03.18

Az ukrajnai háborús helyzet alakulását és a tagállamok igényeit figyelembe véve az Európai Bizottság naprakész iránymutatást tett közzé az Ukrajnából érkezők jogainak biztosítására, valamint a menekülteket befogadó országok támogatására - közölte az uniós bizottság pénteken.

Az Európai Bizottság mindenekelőtt kiemelte: minden menekült számára biztosítani kell az emberi méltóság, és ezáltal az emberhez méltó életszínvonal tiszteletben tartását.

Az iránymutatás egyebek mellett annak fontosságát hangsúlyozza, hogy tisztázni kell: ki jogosul az Európai Unióban átmeneti védelemre. Figyelembe kell venni, hogy ki részesült az orosz támadás február 24-i kezdete előtt nemzetközi védelemben vagy egyenértékű nemzeti védelemben Ukrajnában, és ki kényszerült elhagyni február 24-én vagy azt követően Ukrajnát.

Az ajánlás szerint az átmeneti védelemben részesülők tartózkodási engedélyének olyan dokumentumként kell szolgálnia, amely igazolja az illető jogállását más hatóságok előtt, például a munkaügyi hivataloknál és szolgálatoknál, az iskoláknál és a kórházaknál. Amennyiben a tartózkodási engedélyt még nem állították ki, a tagállamoknak a személyazonosító okmány vagy az Unióba történt február 24. utáni belépés igazolása alapján meg kell könnyíteniük bankszámlák nyitását és a vonatkozó szolgáltatásokhoz történő hozzáférést - írták.

Tartózkodási engedély birtokában az átmeneti védelemben részesült ukrán állampolgárok szabadon mozoghatnak az Európai Unióban - közölték.

A vízummentes uniós beutazást biztosító állampolgársággal nem rendelkező ukrán állampolgárok esetében a bizottság azt ajánlotta, hogy az első belépés szerinti tagállam a határon adjon ki számukra 15 napos vízumot. Javasolja továbbá, hogy az a tagállam, ahová a menekültek tovább utaznak, ne szabjon ki pénzbírságot az átmeneti védelemben részesülő, de érvényes beutazási okmányokkal nem rendelkező személyeket szállító fuvarozókra.

Az iránymutatás külön fejezetben foglalkozik a gyermekekkel. Aláhúzták: a háború elől menekülő, valamennyi gyermek számára a jogállásuktól függetlenül teljes körű védelmet kell nyújtani, és késedelem nélkül hozzáférést kell biztosítani egyebek mellett az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, a pszichoszociális segítségnyújtáshoz. A kísérő nélkül érkezett kisgyermekek és tizenévesek mellé törvényes gyámot vagy megfelelő képviselőt kell kinevezni - tették hozzá.

A bizottsági közlemény emlékeztetett, hogy az orosz katonai támadás február 24-i kezdete óta több mint 3 millió ember menekült el Ukrajnából. Az ENSZ becslései szerint a menekültek több mint fele gyermek.

A példa nélküli helyzetre történő gyors reagálás érdekében az EU március 4-én megállapodott arról, hogy aktiválja az átmeneti védelemről szóló irányelv szerinti szabályokat az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére. Az irányelv azonnali védelmet és egyértelmű jogállást biztosít az ukrajnai háború elől menekülőknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!