Ukrajnai háború - Az EU további 110 millió eurót nyújt az ukrán lakosság humanitárius célú támogatására

Külföld, 2023.11.14

Az Európai Bizottság 110 millió eurót különített el Ukrajna humanitárius támogatására, mivel a tél beállta további kihívások elé állítja a háború által amúgy is sebezhető közösségeket - közölte kedden a brüsszeli testület.

A pénzügyi segélyből 100 millió euró jut az Ukrajnában maradt civil lakosság megsegítésére, 10 millió pedig a moldovai ukrán menekültek és az őket befogadó közösségek támogatására szolgál.

Ez az új finanszírozás segíteni fogja az EU humanitárius partnereit abban, hogy olyan alapvető szolgáltatásokat nyújthassanak, mint a készpénzsegély, az élelmiszer- és vízellátás, a lakhatás, az egészségügyi ellátás, továbbá a pszichoszociális támogatás és védelem - olvasható a testület sajtóközleményében.

Az ukrajnai háború kezdete, 2022 februárja óta az Európai Bizottság 843 millió eurót különített el humanitárius segélyprogramokra a háború által érintett civilek megsegítésére, ebből 785 millió eurót Ukrajna, 58 millió eurót pedig a szomszédos Moldovába menekültek számára.

Az EU által finanszírozott humanitárius segítségnyújtás az emberiesség, a semlegesség, a pártatlanság és a függetlenség humanitárius elveivel összhangban zajlik. A segítségnyújtás az ENSZ humanitárius ügynökségein, a nem kormányzati szervezeteken és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán, valamint a velük együttműködő számos helyi segélyszervezeten keresztül történik - közölte az Európai Bizottság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!