Ukrajnai háború - Az EU véglegesen jóváhagyta Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásának kifizetéseit

Külföld, 2024.05.14

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós, hosszú távú pénzügyi támogatás rendszeres kifizetéseit - tájékoztatott az uniós tanács kedden.

A brüsszeli közlemény szerint az uniós tagállamok pénzügyminisztereiből álló tanács pozitívan értékelte az úgynevezett Ukrajna-tervet, amely összesen 50 milliárd eurós támogatást tesz lehetővé Ukrajna számára a 2024 és 2027 közötti időszakban. A terv rögzíti az ukrán kormánynak az ország helyreállításával, újjáépítésével és korszerűsítésével kapcsolatos szándékait, valamint azokat a reformokat, amelyeket az ország uniós csatlakozási folyamatának részeként a következő négy évben tervez végrehajtani.

A finanszírozást vissza nem térítendő támogatások, hitelek és garanciák formájában bocsáthatja rendelkezésre az EU, hogy segítse Ukrajna helyreállítását, újjáépítését és modernizációját.

"A tervnek köszönhetően Ukrajna teljesíti az úgynevezett Ukrajna-eszközből nyújtható támogatás előfeltételét, ezzel megkezdődhetnek a rendszeres kifizetések" - fogalmaztak.

Az Ukrajnának folyósítani tervezett kifizetéseket az EU az elfogadott reformok végrehajtásától, valamint a megvalósuló beruházásoktól függően folyósítja. Megjegyezték, a tervezett reformok és beruházások jelentős lehetősséggel rendelkeznek a gazdasági növekedés fokozása, a makrogazdasági stabilitás fenntartása, a költségvetési helyzet javítása és Ukrajna további uniós integrációjának támogatása szempontjából.

Az Ukrajna-terv keretében nyújtott pénzügyi támogatás emellett azzal a feltétellel áll rendelkezésre, hogy Ukrajna továbbra is fenntartja és tiszteletben tartja a hatékony demokratikus mechanizmusokat, beleértve a többpárti parlamentáris rendszert és a jogállamiságot, valamint szavatolja az emberi jogok tiszteletben tartását. A pénzügyi támogatás függ továbbá a jogállamiság megerősítésétől, az igazságszolgáltatás függetlenségének fenntartásától, a közigazgatási reform megerősítésétől, valamint a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelemtől.

A keddi határozat lehetővé teszi az Európai Bizottság számára, hogy akár 1,89 milliárd euró összegű előfinanszírozást folyósítson Ukrajna számára mindaddig, amíg meg nem kezdődnek az Ukrajna-terv szerinti reform- és beruházási mutatók végrehajtásához kapcsolódó rendszeres kifizetések - tájékoztattak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!