Ukrajnai háború - Az ukrán védelmi miniszter ismertette a vizsgálat eredményeit a rakétacsapást elszenvedett kárpátaljai dandár ügyében

Külföld, 2023.11.14

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter ismertette annak a vizsgálatnak az eredményét, amelyet a 128. kárpátaljai hegyivadász dandár 19 katonája életét követelő orosz rakétacsapás körülményeinek tisztázására indítottak.

"A védelmi minisztérium nyomozati osztálya jelentést tett nekem a 128. dandár elleni rakétatámadás körülményeinek vizsgálati eredményéről. Most már tudjuk, mi történt, és hogyan történt. Kiderítettük, mi vezetett a tragédiához, és hogyan lehetett volna elkerülni" - írta a miniszter kedden a Facebookon.

Szavai szerint minden álcázási szabályt figyelmen kívül hagytak, amikor a katonákat egy ház udvarán sorakoztatták fel, hogy kitüntetéseket adjanak át nekik. Megjegyezte, hogy több mint tíz autó parkolt a közelben. Kifejtette, hogy egy orosz felderítő drón tűnt fel a levegőben, amelyet észleltek és az egész térségben légiriadót rendeltek el, a rakétakilövés után pedig "rakétaveszély jelet" sugározták. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy eközben viszont a díjátadó helyszínén nem történt központi biztonsági intézkedés.

Umerov közölte, hogy a nyomozás még folytatódik az Állami Nyomozó Iroda (DBR) vezetésével, továbbá utasította a vezérkart, hogy ellenőrizze a biztonsági protokollok végrehajtását az egységekben. "Mindenki, aki a tragédiáért okolható, elnyeri a törvény szerinti büntetését. Minden parancsnokhoz fordulok, aki felelős a katonák biztonságáért: az alapvető biztonsági intézkedések figyelmen kívül hagyása elfogadhatatlan" - szögezte le a miniszter.

Oroszország november 3-án délelőtt mért csapást a 128. kárpátaljai hegyivadász dandár összpontosulására a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye egyik frontvonalbeli falujában - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Kárpátalján háromnapos gyászt hirdettek a dandár 19 katonájának halála miatt. Az alakulat parancsnokát a vizsgálat idejére felmentették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!