Ukrajnai háború - Baerbock: az Oroszország által elcsatolt területek Ukrajna részét képezik

Külföld, 2022.10.04

Zaporizzsja, Herszon, Donyeck és Luhanszk megye, valamint a Krím félsziget is Ukrajna részét képezik, és az Európai Unió további szankciókkal válaszol arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "elrabolja Ukrajna földjét" - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Varsóban.

Baerbock Varsóban Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel tárgyalt, napirenden szerepelt az ukrajnai helyzet is. A közös sajtóértekezleten a német diplomácia vezetője aláhúzta: az európai közösség együtt lép fel az ellen, hogy Oroszország "Európa és értékei elleni háborút folytat Ukrajnában".

"Zaporizzsja, Herszon, Donyeck és Luhanszk megye, valamint természetesen a Krím félsziget is Ukrajna részét képezik" - húzta alá Baerbock, hozzátéve: "nem hagyjuk válasz nélkül, hogy Vlagyimir Putyin elrabolja Ukrajna földjét". Megerősítette: az Európai Unió (EU) egy újabb - immár a nyolcadik - szankciócsomagot készít elő, ennek célja az, hogy a szankciók "ott csapódjanak le az orosz rezsimre, ahol ez igazán érezhető, elsősorban az olajból származó bevételekben".

Az orosz parlament felsőháza kedden ratifikálta a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való "csatlakozásáról" szóló szerződéseket, előzőleg a szóban forgó területeken az EU által illegitimnek minősített népszavazásokat tartottak.

Zbigniew Rau a sajtókonferencián közölte: Baerbockkal egyetértettek abban, hogy a háborúnak Ukrajna területi egysége teljes körű visszaállításával kell befejeződnie, felelősségre kell vonni a háborús bűnösöket, valamint Oroszországnak ki kell fizetnie a háborús jóvátételt Ukrajnának.

A két miniszter egyetértett abban is, hogy Ukrajnának anyagi támogatást kell nyújtani az orosz támadások visszaverésében - számolt be Rau.

Az orosz atomfegyverek esetleges ukrajnai bevetésére vonatkozó újságírói kérdésre Rau azt mondta, hogy Moszkva az ilyen fenyegetésekkel "pszichológiai áttörésre törekszik" az EU-ban és a NATO-ban. Mindazonáltal Lengyelországban tudják, hogy "az orosz fenyegetéseket soha nem szabad alábecsülni" - tette hozzá. Szerinte a NATO "a helyzetnek megfelelően fog cselekedni".

Baerbock úgy értékelte: komolyan kell venni az atomfegyver bevetéséről szóló orosz nyilatkozatokat. Egyúttal zsarolási kísérletnek nevezte ezeket, hozzátéve, hogy Putyin nem először folyamodik ilyen "felelőtlen fenyegetésekhez".

A német külügyminiszter kedden Varsóban a Warsaw Security Forum nevű biztonságpolitikai konferencián is részt vesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!