Ukrajnai háború - Be nem jelentett látogatáson Kijevben tárgyalt a NATO-főtitkár

Külföld, 2023.09.28

Az ukrán erők "fokozatosan teret hódítanak" az országot támadó orosz csapatokkal szembeni ellentámadásnak köszönhetően - jelentette ki a NATO főtitkára csütörtökön Kijevben.

Jens Stoltenberg váratlanul, előzetes bejelentés nélkül látogatott el az ukrán fővárosba.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel megtartott közös sajtótájékoztatóján úgy foglalt állást, hogy az orosz csapatok Moszkva "birodalmi téveszméjéért" harcolnak.

Az államfő közölte, hogy a főtitkárral tárgyalt Ukrajna légvédelmének a tél beállta előtti megerősítéséről. Tájékoztatása szerint megvitatta Stoltenberggel a legfontosabb védelmi kérdéseket, a harctéri helyzetet és az ukrán katonák igényeit. "Nyomást kell gyakorolni az agresszorra, hogy Oroszország visszavonuljon" - hangsúlyozta. Kiemelte: szükséges Ukrajna légi pajzsának megerősítése.

Elmondta, hogy szót ejtettek az ukrajnai energetikai infrastruktúra elleni várható támadásokról, és kérte a partnerállamokat, hogy növeljék az országának nyújtott légvédelmi rendszerek számát. Zelenszkij elmondása szerint a NATO-főtitkár megígérte, hogy erőfeszítéseket tesz az ilyen készletek növelésére. "Együtt kell átvészelnünk ezt a telet, hogy megvédjük az infrastruktúrát és az embereink életét" - zárta szavait az elnök. A Jevropejszka Pravda hírportál emlékezetetett arra, hogy szeptember 20-án Stoltenberg azt mondta, Ukrajnának szüksége van légvédelme megerősítéséhez lőszerekre, pótalkatrészekre és segítségre a meglévő rendszerek karbantartásához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!