Ukrajnai háború - Biztonsági garanciákról szóló deklarációt készít elő a G7, London újabb fegyverszállításokat jelentett be

Külföld, 2023.07.12

A londoni miniszterelnöki hivatal szerdai tájékoztatása szerint hosszú távú biztonsági garanciákról szóló deklarációt készít elő Ukrajna számára a hét vezető ipari hatalom alkotta csoport (G7). A Downing Street bejelentette azt is, hogy Nagy-Britannia további hadfelszerelést ad át Ukrajnának.

Az ismertetés szerint a G7-országok közös nyilatkozata - amelyet várhatóan a jelenleg zajló vilniusi NATO-csúcstalálkozó egyik kapcsolódó eseményeként írnak alá - körvonalazza, hogy a szövetségesek milyen támogatást nyújtanak Ukrajnának bármilyen jövőbeni támadás elrettentéséhez, valamint visszaveréséhez.

A Downing Street hangsúlyozza: most először nyújt ennyi ország együtt ilyen jellegű átfogó, hosszú távra szóló biztonsági garanciákat egy másik államnak.

A tájékoztatás szerint a közös G7-deklaráció hosszú távú, kétoldalú biztonsági kötelezettségvállalásokat tartalmaz, annak érdekében, hogy Ukrajna meg tudja védeni területi szuverenitását "most és a jövőben egyaránt".

A deklaráció elfogadása után a partnerországok további védelmi felszereléseket szállítanak Ukrajnának, kiterjesztik és felgyorsítják a hírszerzési információk cseréjét, erősítik a kiber- és hibridfenyegetések elleni védelemhez nyújtott támogatásukat, kiterjesztik a kiképzési programokat és a hadgyakorlatokat, emellett hozzájárulnak az ukrán ipar fejlesztéséhez - közölte szerdai nyilatkozatában a brit miniszterelnöki hivatal.

A Downing Street szóvivője szerint a G7-deklaráció aláírói "megfelelő időben" ismertetik a hosszú távú kötelezettségvállalások részleteit.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott: soha nem szabad megengedni az Ukrajnában történtek megismétlődését, és a G7-deklaráció megerősíti az aláírók elkötelezettségét annak biztosítására, hogy Ukrajna soha többé nem lesz sebezhető az orosz invázióhoz mérhető brutalitással szemben.

Sunak szerint a szövetségesek "erőteljes üzenetet" küldenek Vlagyimir Putyin orosz elnöknek azzal, hogy segítik Ukrajna előrehaladását "a NATO-tagság felé vezető úton", és ezt a támogatást formális két- és többoldalú egyezményekkel egészítik ki.

A Downing Street tájékoztatása szerint a brit kormányfő úgy tartja, hogy a NATO és Ukrajna fegyveres erői közötti együttműködési képesség - interoperabilitás - felé tett határozott ukrán lépések, valamint Kijev reformkészsége révén Ukrajna "máris közelít ahhoz pillanathoz, amikor elfoglalhatja az őt megillető helyet a szövetségen belül".

Rishi Sunak szerint mindez szükségtelenné teszi az ukrán NATO-csatlakozás előtti tagsági cselekvési tervet (Membership Action Plan - MAP), és így Ukrajna a háború lezárása után még gyorsabban tud majd csatlakozni a NATO-hoz.

A Downing Street bejelentette azt is, hogy a brit kormány "hetvennél több" harci és szállítójárművet - köztük lánctalpas harci felderítő járműveket (CVRT) - ad át Ukrajnának a brit fegyveres erők készletéből.

London emellett azonnali hatállyal több ezer lőszert is szállít az Ukrajnának korábban átadott brit Challenger 2 harckocsikhoz, és új, 50 millió font (22,2 milliárd forint) értékű karbantartási megállapodást kötött az Ukrajnának szállított harceszközök műszaki fenntartására, alkatrészellátására és karbantartási szakképzésre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!