Ukrajnai háború - Charles Michel: kihívást jelent az Ukrajnának ígért lőszerek leszállítása

Külföld, 2023.11.30

Kihívást jelent az Európai Unió azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) éves konferenciáján csütörtökön.

Kiemelte, hogy az orosz agresszióra válaszul és Ukrajna megsegítésére az Európai Unió rekordidő alatt fogadta el a lőszergyártást támogató intézkedését a termelés felgyorsítására.

"Azon dolgozunk, hogy egymillió lőszert juttassunk el Ukrajnába. Igen, ez kihívást jelent. Valamivel több időt vesz igénybe, mint reméltük, de meg fog történni" - fogalmazott.

Az EU-tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke kiemelte: az ukrajnai háború kitörését követően az EU példátlan döntést hozott azzal, hogy az Európai Békekereten keresztül fegyvereket és lőszereket szállít Ukrajnának. Szavai szerint folytatni kell az ukrán népnek nyújtott katonai támogatást, a lehető legrövidebb határidőn belül még több rakéta, még több lőszer, még több légvédelmi rendszer átadásával.

"Ez kötelezettség Ukrajna és saját polgáraink felé is. Ukrajna védelmével magunkat védjük" - fogalmazott.

Michel kijelentette: meg kell erősíteni Európa védelmi képességét. Növelni kell a védelmi ipar finanszírozását, hatékonyabbá kell tenni a védelmi kiadásokat és össze kell hangolni a közös védelmi beszerzéseket. Ennek érdekében a tanácsi elnök az Európai Védelmi Ügynökség szerepét is kibővítené azáltal, hogy az ügynökség egyfajta "európai védelmi minisztériummá" alakulna át az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő irányítása alatt az Európai Tanács iránymutatása alapján.

Véleménye szerint meg kell fontolni az európai védelmi kötvények kibocsátásának lehetőségét is az uniós technológiai és ipari bázis megerősítésére. Egy erősebb és cselekvőképesebb európai védelem ugyanis hozzájárul a globális és a transzatlanti biztonsághoz - tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a konferencián azt hangoztatta, hogy az EU védelmi stratégiájának ki kell terjednie Ukrajnára is, azaz Ukrajnát be kell vonni az EU védelmi programjaiba, hogy ki tudja elégíteni szükségleteit az Oroszország elleni háborújában.

Kijelentette: az Európai Uniónak figyelembe kell vennie Ukrajna katonai szükségleteit az európai védelmi ipar jövőbeli stratégiájának meghatározásakor.

"Stratégiánk csak akkor lehet teljes, ha figyelembe veszi Ukrajna igényeit és Ukrajna ipari kapacitását is" - fogalmazott.

Von der Leyen közölte, az uniós bizottság a jövő év elején javaslatot tesz az Európai Védelmi Ipari Program elindítására, ugyanis - mint kiemelte - olyan fegyveres erőkre van szükség a tagállamokban, amelyek "mindenféle forgatókönyvre fel vannak készülve", a hagyományos és a hibrid hadviselésre is úgy a szárazföldön, mint a tengereken, a levegőben, a világűrben vagy a kibertérben. Közölte: a program elsősorban a védelmi ipar finanszírozásának módjaira összpontosít majd. A bizottság vizsgálni fogja, hogyan érhető el az, hogy a védelmi ipar hozzájárulását az európai biztonsághoz a pénzügyi befektetők is elismerjék - mondta.

Az EU védelmi ipara jövőre teljesíteni fogja azt a célt, hogy kapacitásait növelve képes legyen előállítani évente egymillió lőszert - tette hozzá Ursula von der Leyen.

Felszólalt a konferencián Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is. Ő úgy fogalmazott: "Az az érzés, hogy Európa veszélyben van, egyre csak növekszik". Hozzátette: ma már, Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának idején mindenki egyetért abban, hogy erősíteni kell a katonai képességeket, közös fegyvergyártásra van szükség az európai védelem fokozására.

"Tankokról, lőszerekről, tüzérségről beszélek. Az űrkutatással, a kiberbiztonsággal, a kritikus infrastruktúrákkal, az információmanipulációval és az ellenállóképességgel kapcsolatos hibrid fenyegetésekről beszélek. Azt hiszem, a veszély minden téren valósággá vált" - fogalmazott.

Megerősítette: az EU továbbra is elkötelezett az Ukrajnának szánt lőszerek közös beszerzése mellett. Az elkövetkező hetekben megállapodások születnek az átadni tervezett muníció gyártására annak érdekében, hogy az EU teljesíteni tudja az egymillió lőszerre vonatkozó vállalását - tájékoztatott. Az ígéret teljesítéséhez a gyártás fokozása mellett azonban az is lehetséges, hogy átirányítsák az exportot Ukrajnába, ugyanis az előállított lőszerek jelentős része jelenleg más országokba kerül - mondta.

A muníció az első, de azt más fegyverek gyártásának is követnie kell az erősebb hadseregek, és egy ellenállóbb és innovatívabb európai védelmi ipar érdekében. Ez fontos Ukrajnának és fontos az Európai Uniónak. Európának is jobb lesz, ha az ukrán védelmi képességekkel együtt növelni tudja saját képességeit is - emelte ki az uniós diplomácia vezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!