Ukrajnai háború - Donyecki tisztségviselő: ukrán dandárok parancsnoki állományával együtt semmisült meg egy vezetési pont

Külföld, 2023.11.17

Megsemmisítette az orosz légierő Donyeck közelében az ukrán hadsereg egyik vezetési pontját, amelyben több dandár parancsnoki állománya tartózkodott - jelentette ki Jan Gagin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetőjének tanácsadója pénteken a TASZSZ hírügynökségnek.

"Donyeck közelében a légi- és űrerőnk precíz csapással megsemmisítette az ellenséges csapatok vetési pontját" - mondta.

Gagin szerint az irányítóközpontban életüket vesztették az erre a frontszakaszra átdobott több ukrán dandár parancsnoki állományának tagjai.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken kiadott heti hadijelentése szerint az orosz hadsereg a november 11-17. közötti időszakban precíziós fegyverekkel és drónokkal 24 csoportos csapást hajtott végre, egyebek között a Liman és Hortica operatív-taktikai csoport előretolt parancsnoki állásaira és szállásaira, valamint az Azov és a Jobboldali Szektor fegyveres alakulatainak ideiglenes telepítési helyeire. Emellett megsemmisültek lőszer-, fegyver- és üzemanyagraktárak, repülőtéri infrastruktúrák, valamint mesterlövészek és mérnökök kiképzőközpontjai is.

A tárca szerint az orosz erőknek a hét folyamán a kupjanszki és a dél-donyecki frontszakaszon sikerült előnyösebb állásokat elfoglalniuk, miközben 87 támadást vertek vissza, köztük Kupjanszknál 26-ot, Limannál pedig 23-at. A harcban elesett és megsebesült ukrán katonák számát az összesítés több mint 5100 főben adta meg. Az ukrán fél több mint 1810 főt veszített a Donyeck környékén vívott harcokban, és több mint 460-at Herszonban, a Dnyeperen való átkelési kísérletek közben.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett három MiG-29-es repülőgépet, hat harckocsit, 36 páncélozott harcjárművet, 22 HIMARS-rakétát és 198 drónt.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. Az orosz légvédelem Szevasztopol légterében két Neptun rakétát, a Herszon megyei Csaplinkánál két Storm Shadow manőverező repülőgépet, Szmolenszk megye felett három, Belgorod megye felett pedig egy ukrán harci drónt fogott el a nap folyamán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!