Ukrajnai háború - Együttműködési megállapodást kötött a UNHCR és a Baptista Szeretetszolgálat

Külföld, 2022.08.12

Együttműködési megállapodást kötött az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Baptista Szeretetszolgálat az ukrajnai menekültek megsegítésére - jelentette be Szilágyi Béla, a szeretetszolgálat elnöke és Roland Schilling, az UNHCR közép-európai képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ukrán menekültek XIX. kerületi szálláshelyén tartott eseményen Roland Schilling elmondta: a Karitatív Tanács öt tagjával már aláírták a megállapodást, az Ökumenikus Segélyszervezettel pedig előkészületben van az egyezség.

Több mint 13 millió ember, Ukrajna lakosságának egyharmada kényszerült arra, hogy a háború miatt elmeneküljön otthonából, közülük hétmillióan az országon belül, belső menekültként élnek, hatmillióan pedig az országhatárt átlépve, külföldön próbáltak menedéket találni - közölte.

Február 24. az orosz hadsereg támadása óta egymillió ember érkezett Magyarországra, egy részük továbbutazott Nyugat-Európába vagy visszatért Ukrajnába, de egy részük itt maradt - tette hozzá, megjegyezve, a második világháború óta az ukrajnai a legnagyobb humanitárius katasztrófa Európában.

Elmondta: 2,2 milliárd dollárral támogatják Ukrajnában a menekülteket, 1,85 milliárd dolláros keretösszeg áll rendelkezésre azoknak civil és egyházi szervezeteknek a támogatására, amelyek az Ukrajnával szomszédos országokban dolgoznak a menekültek ellátásán.

Szilágyi Béla, a szeretetszolgálat elnöke közölte: a Baptista Szeretetszolgálat Ukrajnában és Magyarországon is segíti a háború elől menekülőket.

Ukrajnába rendszeresen indulnak segélyszállítmányok, és gondoskodnak azokról is, akik Magyarországon akarnak ideiglenesen élni - mondta.

Február 24. óta a szervezet gyógyszert és élelmiszert szállító teherautói sok százszor tették meg az utat Beregszászra, Munkácsra, Irpinybe, Bucsába és Kijevbe - közölte.

Tiszabecsen a baptisták több mint 25 ezer menekültet fogadtak, adtak nekik élelmiszert, szállást, gondoskodtak róluk, segítették továbbutazásukat - tette hozzá.

Szilágyi Béla elmondta, a szeretetszolgálat gondoskodik a családokról, amelyek Magyarországon szeretnének ideiglenesen élni: a UNHCR segítségével szállást és oktatást biztosítanak nekik, a sajtótájékoztató helyszínéül választott szálláshelyen például 40 menekült él.

Mindez nem volna lehetséges az emberek adománya, az önkéntesek munkája, a magyar kormány, a UNHCR és mások támogatása nélkül - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!