Ukrajnai háború - Eurojust: felelősségre kell vonni az Ukrajnában elkövetett nemzetközi bűncselekmények elkövetőit

Külföld, 2022.05.31

Mindent meg kell tenni az Oroszország által Ukrajnában indított háborúban elkövetett nemzetközi bűncselekmények bizonyítékainak összegyűjtése és a felelősök bíróság elé állítása érdekében - jelentette ki Ladislav Hamran, az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős ügynökség, az Eurojust elnöke Hágában kedden.

Ladislav Hamran, a szintén hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyészi hivatalával közösen tartott sajtótájékoztatón emlékeztett: Litvánia, Lengyelország és Ukrajna az Eurojust támogatásával március végén hozott létre közös nyomozócsoportot, hogy felderítse az Ukrajnában február 24. óta tartó háborúban állítólagosan elkövetett nemzetközi bűncselekményeket. A Nemzetközi Büntetőbíróság április végén csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az Eurojust elnöke közölte: Észtország, Lettország és Szlovákia főügyészei kedden Hágában megállapodást írtak alá arról, hogy országaik csatlakoznak a közös nyomozócsoporthoz. A megállapodás lehetővé teszi a szoros együttműködést, valamint az információk és a bizonyítékok hatékony és gyors megosztását - mondta Hamran. Közölte továbbá, hogy az Eurojust operatív, elemzési, jogi és pénzügyi támogatással továbbra is támogatja a közös nyomozócsoport partnereit, emellett segíti a résztvevő országok nemzeti hatóságai közötti koordinációt és együttműködést is.

Karim Khan, az ICC főügyésze reményét fejezte ki, hogy a három uniós tagország csatlakozását követően más országok is részt kívánnak venni a közös nyomozócsoport munkájában. Kiemelte: hivatalának célja a nemzetközi igazságügyi együttműködés megkönnyítése, valamint az, hogy felgyorsítsa a határon átnyúló nyomozásokat és a büntetőeljárások lefolytatását az érintett országokban, valamint a Nemzetközi Büntetőbíróság részes államaiban.

Közölte azt is, hogy a közös nyomozócsoport azon dolgozik, hogy önálló irodát nyisson Kijevben az állítólagosan elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására.

Iryna Venediktova ukrán főügyész a sajtótájékoztatón kijelentette: elengedhetetlen az Európai Unió támogatása és együttműködése, ugyanis - mint mondta - a közös nyomozócsoportnak "minden egyes nap" újabb eseteket kell kivizsgálnia. Tájékoztatása szerint naponta mintegy két-, háromszáz újabb feltételezett nemzetközi bűneset, valamint ez idáig több, mint 600 gyanúsított, köztük magas rangú orosz politikusok és katonatisztek kerültek a nyomozócsoport látókörébe. Elmondta, hogy a közös nyomozócsoport ez idáig mintegy 15 ezer ügyben kezdett vizsgálatot és nyolcvan embert tartanak fogva feltételezett háborús bűnök feltételezett elkövetése miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!