Ukrajnai háború - Felmérés: a románok többsége már nem tartja időszerűnek Románia és Moldova egyesülését

Külföld, 2022.03.24

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a románok többsége az ukrajnai háború közepette már nem támogatja, vagy nem tartja időszerűnek Románia egyesülését Moldovával.

A román lapok által csütörtökön közölt Avangarde-felmérés erre vonatkozó kérdésére a válaszadók alig 11 százaléka mondta, hogy támogatná a két - román hivatalos nyelvű - ország egyesülését, 33 százalékuk ellenezte, 42 százalékuk pedig nem tartaná időszerűnek.

A felmérés eredménye jelentős változást tükröz ahhoz viszonyítva, hogy Romániában minden korábbi közvélemény-kutatás azt mutatta: a lakosság háromnegyede támogatná a Moldovával történő egyesülést. Legutóbb az INSCOP közvéleménykutató-intézet januári mérése szerint arányuk 74,5 százalék volt.

Moldovában egyébként a mérések korábban sem mutattak egyesülés-párti többséget. A CSB Research február elején Moldovában végzett felmérése szerint - ha népszavazást írnának ki - a moldovai polgárok 34,4 százaléka támogatná, 49,9 százaléka ellenezné az egyesülést Romániával.

A mostani, romániai Avangarde-felmérés szerint a románok 34 százaléka orosz, 18 százaléka pedig ukrán győzelemre számít az ukrajnai háborúban, mindazonáltal túlnyomó többségük - 68 százalékuk, 8 százalék ellenében - indokolatlannak és jogtalannak tartja az Ukrajna elleni orosz agressziót.

A felmérés résztvevőinek 8 százaléka szerint Oroszország meg fogja támadni Romániát, 61 százalékuk szerint azonban ez nem következik be.

A megkérdezettek 30 százaléka szükségesnek tartaná a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását a jelenlegi nemzetközi helyzetben, 47 százalékuk szerint erre nincs szükség.

Ha Románia területén háború törne ki, a felmérés résztvevőinek 26 százaléka elhagyná az országot, míg a megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy maradna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!