Ukrajnai háború - Francia miniszterelnök: gyorsan emelkedik az országba érkező menekültek száma

Külföld, 2022.03.08

Az ukrajnai háború miatt Franciaországba érkező ukrán menekültek száma gyorsan emelkedik - jelentette ki kedden Jean Castex miniszterelnök egy párizsi befogadóközpontban tett látogatásán.

"A határrendészet február 25. óta mintegy 5 ezer (ukrán) embert számolt össze, de egy részük csak átmenetileg tartózkodik itt" mondta a miniszterelnök. Az ukrán menekültek egy része ugyanis Nagy-Britanniába vagy a dél-európai országokba tart Franciaországon keresztül.

"Egyértelmű, hogy a számuk gyorsan emelkedik" - hangsúlyozta Jean Castex, a Párizs északi határán, a Porte de la Chapelle metrómegállónál működő befogadóközpontban, ahol Anne Hidalgo párizsi főpolgármesterrel, szocialista elnökjelölttel tett látogatást. Hidalgo felajánlott egy, a központtal szembeni üres iskolaépületet ukrán nők és gyermekek elhelyezésére, arra az esetre, ha a központ megtelne.

Jean Castex elmondta: hétfőn ötszáz ukrán menekült érkezett Párizsba, míg a hétvégén naponta háromszáz, az azt megelőző napokban pedig csak néhány tucatnyian.

A kormányfő azt is jelezte, hogy a kormányzati mozgósításnak köszönhetően eddig 10 738 felajánlás érkezett menekültek elhelyezésére: 5978 magánszemélyektől 3683 önkormányzatoktól, a többi pedig a nagyobb befogadóhelyek működtetőitől. Castex emlékeztetett arra, hogy a magánszemélyek egy, kedd óta működő kormányzati internetes oldalon jelentkezhetnek menekültek befogadására.

A Le Monde című napilapban megjelent tudósítás szerint egyelőre nem túlterheltek az ukrán menekültek érkezésére kialakított infrastruktúrák. A többi európai országhoz képest az érkezők és a befogadóhelyek viszonylag alacsony száma elsősorban azzal magyarázható, hogy Franciaországban nincs jelentős ukrán diaszpóra. Hivatalosan 18 ezer ukrán rendelkezett tartózkodási engedéllyel a háború kitörése előtt, s az elmúlt három évben évente mintegy ötszáz ukrán kapta meg a francia állampolgárságot, miközben a szomszédos Olaszországban több mint 230 ezer, Spanyolországban 112 ezer, Portugáliában pedig 30 ezer ukrán dolgozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!