Ukrajnai háború - Gulyás: Magyarország biztonsága az első (3. rész)

Külföld, 2022.03.03

     A szankciók hatásosságáról szólva Gulyás Gergely közölte: hét éve, a Krím annexiója óta vannak érvényben szankciók Oroszország ellen, ezek azonban eredménytelenek voltak, nem előzték meg a háborút, viszont veszteséget okoztak az európai gazdaságnak.

Hozzátette: Magyarország az egységes európai véleménnyel nem megy szembe, de az ország maga akkor jár el jól, ha ezen hatásokat megpróbálja csillapítani. Olyan szankciók kellenek, amelyek az ország érdekét a lehető legkisebb mértékben károsítják, egy bankcsőd azonban ellentétes az ország érdekével - jegyezte meg. A szankciók árát egyelőre azok fizetik meg, akiknek már nem fizet a betétbiztosítási alap.

Hangsúlyozta, nem tudni, milyen további szankciókról születhet döntés; az eddigi intézkedések az oroszok mellett Európának, így Magyarországnak is károkat okoznak, "ennek ellenére a magyar gazdaság jól teljesít".

Elmondta: az év eleje és február közepe közti időszak adatai alapján "a magyar gazdaság nagyon stabil lábakon áll, és az a 7 százalék körüli növekedés folytatódott, ami az előző évet jellemezte, és ami 30 éves rekord volt".

Közlése szerint sem a forint gyengülésének, sem a részvénypiaci mozgásoknak "gazdasági megalapozottsága nincsen; a magyar gazdaság tartópillérei rendkívül stabilak". Abban bízunk, hogy a magyar gazdaság, nyilván a szankciók miatti veszteségekkel, de különösebb sérülések nélkül fogja túlélni ezt a nehéz időszakot - tette hozzá a miniszter.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely arról beszélt: a magyar mezőgazdaság termelékenysége az utóbbi években nőtt, s miközben a háború miatt "a búzaár az egekbe fog szökni", az országban megtermelt mennyiség körülbelül 22 millió ember ellátására elegendő.

A miniszter szerint jelenleg nem megalapozott, hogy 9 százalékra növekedne az idei infláció. Hozzátette ugyanakkor, hogy a háború növelni fogja az inflációt, a nyersanyagárak növekedése ugyanis hazánkba is begyűrűzik.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az ukrajnai háború hatásai miatt át kell-e alakítani az idei büdzsét, Gulyás Gergely azt közölte, ez év közepén lesz látható, hogy szükség lesz-e erre.

A miniszter arra emlékeztetett: a magyar nemzetpolitika a szülőföldön boldogulást támogatja, de aki nem akar a háború után visszatérni Ukrajnába, annak a letelepedését a leghatékonyabban munkavállalás biztosításával lehet segíteni.

Ha a nemzetben gondolkodás, a nemzetpolitika bármit jelentene a magyar baloldalnak, akkor egy napig se maradhatna az a baloldal miniszterelnök-jelöltje, aki egy orosz támadás esetén oroszbarátnak nevezi az ott élő magyarságot - fogalmazott a miniszter.

Amikor a menekültek támogatásához rendelkezésre álló forrásokról kérdezték, a miniszter úgy nyilatkozott, "természetesen nincs felső korlátja annak, hogy segítsünk".

Közlése szerint jelenleg nem jósolható, hányan keresnek menedéket Magyarországon. Elmondta: "oltásban a kapacitások jelentősek, az igényekhez képest korlátlannak tűnnek", így a menekültek bármelyik vakcinát felvehetik Magyarországon, legyen szó a koronavírus vagy valamelyik olyan betegség elleni vakcináról, amit Ukrajnában nem adnak be gyermekkorban automatikusan.

A miniszter beszámolt arról, hogy a szerdai kormányülésen egy kormányzati munkacsoport jött létre a külügyi tárca, a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma valamint az innovációs tárca részvételével. A munkacsoport azt tekinti át, hogyan tudnak bekapcsolódni a munkaerőpiacra azok a menekültek, akik akár csak átmenetileg is hazánkban tartózkodnak.

Gulyás Gergely közölte: mintegy 80 ezer betöltetlen álláshely van az országban, elsősorban az építőiparban van munkaerőhiány. A szakképzett munkaerő hasznosítása az ide érkezők érdeke is - hangsúlyozta.

Beszámolt arról is, hogy a visegrádi országok egységesen elutasítják azt az európai bizottsági javaslatot, amely ideiglenes védelmet biztosítana a menekülteknek. Gulyás Gergely azt mondta: az ide érkezők menekültstátuszt kapnak, amelynek világosak a szabályai.

Arra a felvetésre, hogy nem éri-e hátrány a magyar állampolgársággal rendelkezőket, kijelentette: eddig rokonokhoz vagy barátokhoz érkeztek azok, akik állampolgársággal érkeztek Magyarországra. Ha nekik többletjogosítványra lenne szükségük, arra lesz megoldás - mondta.

A Sberbank felszámolása miatt a kormány lehetővé teszi az érintett önkormányzatoknak a hitelfelvételt, és azt kedvezményesen biztosítja. Elsőként a béreket fizetik ki a dolgozóknak, az elszámolásról majd azután tárgyalnak - fogalmazott.

Kijelentette: a betétesek közül mintegy háromezren vannak, akiknek a kára meghaladja a 100 ezer eurót, vagyis az Országos Betétbiztosítási Alap nem fedezi azt.

A bevezetett intézkedéseknek köszönhetően a kis benzinkutaknál sem keletkezhet veszteség - mondta a miniszter. A kormány a nagykereskedelmi árakat is fixálta 480 forintban, 20 forintos kompenzációt biztosít literenként és elenged számukra 5 forintnyi hálózathasználati díjat is.

Amikor a zuglói parkolással kapcsolatos nyomozásról kérdezték, Gulyás Gergely kijelentette: az ismertté vált adatok alapján a főpolgármesternek csak politikai felelőssége állapítható meg. Hozzátette, a magyar baloldal nagy szerencséje, hogy a korrupciós botrány kirobbanásának idején mindenki a háborúról beszél.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!