Ukrajnai háború - Három frontszakaszon számolt be haladásról az orosz védelmi minisztérium

Külföld, 2024.03.28

Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el, közben visszavert hét ellenrohamot Avgyijivkánál - közölte csütörtökön az orosz védelmi tárca.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint 670 katonát veszített az elmúlt nap folyamán. Közülük a legtöbben, több mint 370-en az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett öt harckocsit - az egyik egy amerikai gyártmányú Abrams volt, amelyet Avgyijivkánál tettek harcképtelenné -, öt gyalogsági harcjárművet, öt páncélozott harcjárművet, egy lengyel Krab önjáró és két amerikai M777-es vontatott tarackot, HIMARS és Vampire sorozatvetők 26 rakétáját, továbbá 131 drónt.

A RIA Novosztyi hírügynökség Szergej Lebegyevre, a "mikolajivi földalatti ellenállás koordinátorára" hivatkozva közölte, hogy az éjszaka folyamán Harkivra mért orosz csapások mintegy félszáz ukrán katonát, diverzánst és "zsoldost" öltek meg. Lebegyev állítása szerint találat érte az ukrán légierő Kozsedub intézetét, ahol tucatnyi külföldi pilóta tartózkodott, valamint életét vesztette a Belgorod elleni újabb támadásokra készülő, az ukrán oldallal együttműködő Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű fegyveres csoport számos tagja is.

Vitalij Gancsev, a Harkiv megye orosz ellenőrzés alá került részének vezetője a Pervij Kanal orosz állami tévécsatornának azt mondta, az ukrán hadsereg nagy mennyiségű nyugati haditechnikát vont össze Harkiv város közelében, a város védelmére készülve. Szavai szerint az ukrán fél erődítményeket épít, mivel tisztában van vele, hogy Oroszország előbb-utóbb megkezdi a régió "felszabadítását".

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy őrizetbe vett egy oleski lakost, akit azzal gyanúsítanak, hogy terrortámadást készített elő a hatóságok és a rendvédelmi szervek képviselői ellen. A gyanúsítottat az FSZB szerint 2022 augusztusában szervezte be az ukrán katonai hírszerzés (GUR). Lakhelyén egy házilag előállított robbanószerkezetet és két M18A1 Claymore típusú amerikai gyalogsági aknát foglaltak le.

Avgyijivka bevételéért Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön átadta az Oroszország Hőse kitüntetést az Ukrajnában harcoló Andrej Mordvicsov vezérezredesnek, egy tábornoki szablya kísértében.

A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a dél-afrikai hivatali partnerével, Cyril Ramaphosával folytatott telefonbeszélgetése során egyebek között megerősítette készségét az ukrajnai konfliktus politikai és diplomáciai rendezésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!