Ukrajnai háború - Karácsony Gergely: Ukrajna mellett állni hit és meggyőződés

Külföld, 2023.02.24

Az alapvető erkölcsi mérce, a szolidaritás és az emberség jegyében Ukrajna mellett állni nem lehet mérlegelés, számítás kérdése, Ukrajna mellett állni hit és meggyőződés - jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester pénteken Budapesten, az ukrajnai háború kitörésének egyéves évfordulóján, a Városháza parkban nyílt plakátkiállításon.

"A megtörhetetlenség 365 napja" című kiállítás megnyitóján Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "Budapest a béke mellett áll, Budapest Ukrajna mellett áll, Budapest az euroatlanti együttműködés és szolidaritás mellett áll, és ebből nem enged."

Azt mondta: béke akkor lesz, ha Ukrajna győz. A békét Ukrajna nemzeti szuverenitásának és területi integritásának biztosítása hozza el, ennek pedig ma az euroatlanti együttműködés és szolidaritás erősítése a feltétele.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, "a háború nem a közelükben van, a háború ott van a tekintetekben, a szemekben".

Nem tud, nem is akar mást mondani azoknak a politikusoknak sem, akik most "tűzszünetről papolnak, szankciókról hablatyolnak, üzleti érdekekről regélnek, akik tesznek a szolidaritásra, akik az agresszorokkal paroláznak, hogy ne csak beszéljenek a bátorságról, hanem legyenek bátrak" - mondta Karácsony Gergely, majd úgy folytatta: legyen bátorságuk belenézni a szemekbe: menjenek Kijevbe, Bucsába, és nézzenek bele az emberek szemébe. De ha ez túl nagy elvárás, akkor legalább jöjjenek ki ide, és keressék a tekinteteket ezeken a képeken. "És ha ezt megtették, szégyelljék magukat".

"Szégyellje magát, aki a pávatáncban és a hintapolitikában képes úgy elszédülni, hogy elveszíti közben erkölcsi iránytűjét" - jelentette ki a főpolgármester.

Karácsony Gergely beszédében kitért arra is, "Magyarország nem egyenlő azzal a kormánnyal, amely elveszítette erkölcsi iránytűjét és elveszítette szövetségeseit is."

Mi nem veszíthetjük el az erkölcsi iránytűnket, mi nem veszíthetjük el a barátainkat. Nem nyugodhatunk bele abba, hogy Magyarország ismét a történelem rossz, "gonosz oldalára" kerüljön. Nem nyugodhatunk bele abba, hogy bár nem látjuk még a háború végét, de azt igen: Magyarország ennek vesztese lehet - mondta.

A főpolgármester kijelentette: nincs semmiféle magyar érdek a közpénzen hizlalt oligarchák mentegetésében, nincs magyar érdek egykori KGB-ügynök kiszolgálásában, még ha püspöki süveget is visel ma.

Nincs semmiféle magyar nemzeti érdek a piacinál drágább áron vett orosz gáznak való kiszolgáltatottságban. Azért sem, mert éppen így keveredünk bele a harcokba, azáltal, hogy a mi pénzükből is háborúzik Putyin - mondta.

Karácsony Gergely szólt arról is, Budapest már több mint 100 ezer éjszakát biztosított a háború elől menekülő ukránoknak, mintegy 50 ezer embert láttak el és 300 ezer adag ételt osztottak szét a menekültek között.

Balog István, Ukrajna ideiglenes magyarországi ügyvivője arról beszélt, az ukrán nép életében az egy évvel ezelőtti nap az egyik legtragikusabb. Egy évvel ezelőtt, február 24-én hajnali 4 órakor arra ébredtek, hogy Oroszország teljeskörű támadást indított Ukrajna ellen.

"Ettől a pillanattól kezdve a szívünk megfagyott, a rajtunk ütött nyílt seb csak akkor gyógyulhat be, ha megszabadulunk attól a szörnyű gonosztól, amely orvul megtámadta földünket" - fogalmazott.

Balog István kijelentette: Ukrajna az egész világot meglepte bátorságával, erejével és kitartásával.

A plakátkiállítás megnyitója közös imával végződött.

A rendezvényen a budapestiek segítségét megköszönve egy ukrán nemzeti színű szívet és köszönő oklevelet adtak át menekült ukrán gyerekek Karácsony Gergelynek.

Az ukrajnai háborúról készült fotókat március 11-ig lehet megtekinteni a Városházba parkban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!