Ukrajnai háború - Külügyi bizottsági ellenzéki tagok a kormány külpolitikáját bírálják

Külföld, 2022.03.02

Az Orbán-kormány eddig folytatott külpolitikáját bírálta az Országgyűlés Külügyi bizottságának szerdai, zárt ülése után sajtótájékoztatón a testület két ellenzéki tagja.

Mesterházy Attila (MSZP), a bizottság alelnöke arról beszélt: a tanácskozás kezdeményezésekor szándékuk volt, hogy a háborús helyzetet kivonják a pártpolitikai csatározások dimenziójából, ám azóta a Kormányzati Tájékoztatási Központ minden beoltott magyar állampolgárnak elküldte a Fidesz azon üzenetét, amely kritizálja az ellenzéknek tulajdonított álláspontot.

Az ellenzék se katonákat, se fegyvereket nem akart soha sem küldeni Ukrajnába - hangsúlyozta Mesterházy Attila, hozzátéve, mindig arról beszéltek, "hogy a NATO-val egységben kell a közös döntéseket meghoznunk", együtt gondolkodva a NATO-val és az Európai Unióval.

Az ellenzéki politikus szerint teljes mértékben megbukott az Orbán-kormány különutas politikája, ezért zajlik a háborús helyzetben annak teljes úrjatervezése és újraformálása.

Mesterházy Attila szerint "komoly gondolkodás zajlik" a külügyminisztériumban arról, hogyan módosítsanak az Ukrajna és a NATO egyes együttműködéseit blokkoló magyar állásponton.

Megemlítette: az ülésen elhangzottakat ötven évre titkosították. Egy kérdésre válaszolva azt közölte, a jelenleg rendelkezésükre álló, más forrásból származó információk szerint nem várható, hogy az ukrán-orosz konfliktus Kárpátaljára is átterjed, ám a menekültek számának emelkedésével kell számolni az elkövetkező időszakban.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a határon túli magyarok szempontjából sem mindegy, miként cselekszik a kormány a jelenlegi helyzetben, hiszen "ez a háború nem fog elmúlni nyomtalanul az ukrán társadalomban sem".

Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke, a külügyi bizottság tagja is annak a véleményének adott hangot, hogy "az elmúlt 12 év alatt kiépült egypárti fideszes túlhatalom külpolitikája megbukott", hiteltelenné vált a kormányfő és a külügyminiszter, akárcsak a napokban végrehajtott "éles váltásuk".

Kiemelte pártja és az ellenzéki összefogás egyértelmű euroatlanti elkötelezettségét és közölte, az áprilisi választást követő kormányváltás után megbízható szövetségesként, az európai nemzetek családjának megbecsült tagjaként kívánják alakítani az ország külpolitikáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!