Ukrajnai háború - Lengyel miniszter: Varsó európai megoldást szeretne az ukrán hadköteles menekültek problémájára

Külföld, 2024.04.30

Varsó európai megoldásban érdekelt az új kijevi mozgósítási törvény által érintett ukrán állampolgárok esetleges hazajuttatását illetően - jelentette ki kedden Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel nemzetvédelmi miniszter, kormányfőhelyettes.

A politikus újságírói kérdésre válaszolva mondta ezt sajtóértekezletén, melynek fő témája a kormány által aznap elfogadott, a háború elől menekülő ukrán állampolgárokról szóló törvény módosítása volt.

"Amennyiben Ukrajna támogatást, segítséget kér, mi mindig (...) megadjuk" - mondta. Fontosnak nevezte, hogy az ügyet európai szinten oldják meg. "Tudom, hogy párbeszéd zajlik erről Ukrajna és Brüsszel között" - tette hozzá.

Múlt szerdán Kosiniak-Kamysz azt mondta: Varsó "már régen jelezte", hogy "kész segíteni az ukrán félnek a katonai szolgálatra kötelezett állampolgárainak hazatérésében".

Pénteken Jakub Dudziak, a lengyel idegenrendészeti hivatal (UdSC) szóvivője a wp.pl lengyel hírportálnak nyilatkozva elmondta: az ukrán háborús menekültek támogatásáról szóló törvény értelmében a 2022. február 24. után Lengyelországba érkező ukránok átmeneti védelemben részesülnek, ezért nem kell folyamodniuk nemzetközi védelemért. Lengyelországi tartózkodási engedélyüket a törvény értelmében legutóbb idén június 30-ig hosszabbították meg, és további meghosszabbítás várható - jelezte az illetékes.

A kormány által elfogadott, most a parlament elé kerülő törvénymódosítás értelmében 2025. szeptember 30-ig hosszabbítanák meg a háború elől menekülő ukránok lengyelországi tartózkodási engedélyét, az újonnan érkezőknek viszont kizárólag érvényes úti okmány alapján ítélnék meg a lengyelországi ügyintézéshez szükséges személyazonosító számot (PESEL).

Az utóbbi megoldást a lengyel ombudsman bírálta.

A jogszabály új változata értelmében emellett az ukrán menekültek csak akkor részesülhetnének a lengyel családtámogatási rendszer juttatásaiból, amennyiben gyermekeik eleget tesznek az iskolalátogatási kötelezettségnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!