Ukrajnai háború - Magyar Levente fogadta Pavlo Klimkin volt ukrán külügyminisztert

Külföld, 2023.03.21

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára kedden fogadta Pavlo Klimkin volt ukrán külügyminisztert Budapesten - közölte a KKM az MTI-vel.

Ukrajnai háború - Magyar Levente fogadta Pavlo Klimkin volt ukrán külügyminisztert Az államtitkár a megbeszélést követő sajtónyilatkozatában elmondta: a találkozón áttekintették a magyar-ukrán kapcsolatok elmúlt körülbelül tíz évét, és "azokat a momentumokat, amelyek előállítottak egy olyan helyzetet ebben a kapcsolatrendszerben, amely korábban nem volt jellemző".

"Súlyos viták terhelték ezt a kapcsolatrendszert, elsősorban az ukrajnai magyar kisebbség jogi helyzete körül" - fogalmazott.

Magyar Levente kiemelte: áttekintették, hogy milyen lépéseket tudnak tenni ma és a közeljövőben annak érdekében, hogy "az ukrán-magyar kapcsolatok politikai síkon is visszaterelődjenek abba az egészséges helyzetbe, amiben voltak a 2010-es évek közepe előtt".

"Megállapítottuk, hogy alapvető olyan akadályok, amelyek áthidalhatatlanok, nem állnak ennek útjába. Elsősorban a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetére vonatkozó kérdéseket kell elrendezni, de ennek minden esélyét adottnak látjuk" - jelentette ki az államtitkár.

Jelezte, ez is a tárgya lesz hamarosan sorra kerülő kijevi látogatásának. Elmondta: április elején Kijevben végiglátogatja majd azokat a partnereket, akiktől részben azt várja, hogy ebben a kérdésben előre tudjanak mozdulni.

A tárgyalásoknak témája lesz továbbá az a kiterjedt humanitárius tevékenység, amit Magyarország Ukrajna érdekében és Ukrajnában végez - ismertette.

"Át fogjuk tekinteni, hogy hogyan tudjuk elmélyíteni és kiszélesíteni ezt a tevékenységet, annak érdekében, hogy a pusztító háború hatásai mérséklődjenek és minél kevesebben szenvedjék meg azokat" - közölte Magyar Levente.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!