Ukrajnai háború - Megérkezett ideiglenes angliai támaszpontjára az Ukrajnának átadott két brit aknaszedő hajó

Külföld, 2024.04.11

Megérkezett csütörtökön ideiglenes angliai támaszpontjára az Ukrajnának átadott két aknaszedő hajó, amely korábban a brit királyi haditengerészet kötelekében szolgált.

A brit védelmi minisztérium tavaly december 11-én jelentette be, hogy átad Ukrajnának két Sandown osztályú aknaszedő hajót a Fekete-tenger biztonságának javítására.

A tárca és a brit haditengerészet közös csütörtöki tájékoztatása szerint a Cserkaszi és Csernihiv nevekre átkeresztelt két hajó - amely korábban a Shoreham és a Grimsby elnevezést viselte - egyelőre a dél-angliai Portsmouth kikötőváros haditengerészeti támaszpontján állomásozik, mivel a montreux-i egyezmény alapján jelenleg nem tud eljutni a Fekete-tengerre.

Ez a nemzetközi egyezmény, amelyet 1936-ban írtak alá, Törökországra bízta a Boszporusz és a Dardanellák tengerszorosain áthaladó hadi- és ellátó hajók ellenőrzésének kizárólagos jogát.

A konvenció alapján korlátozható a hadihajók áthaladása a szorosokon háborús időkben.

A török hatóságok nemrégiben cáfolták azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint engedélyezték volna az Ukrajnának átadott két brit aknaszedő áthaladását a Boszporuszon.

A brit királyi haditengerészet csütörtöki tájékoztatása szerint a Cserkaszi és a Csernihiv ebben a helyzetben "belátható ideig" Portsmouth támaszpontján állomásozik, és a későbbiekben a brit és az amerikai haditengerészettel közösen, brit területi vizeken gyakorlatokon vesz majd részt.

A végső cél azonban az, hogy az Oroszország által indított háború vége után a két hajó a Fekete-tengeren tevékenykedjen, és felszámolja a létfontosságú tengeri útvonalakon telepített aknákat - áll a brit haditengerészet beszámolójában.

Paul Pitcher, a brit felszíni hadiflotta parancsnoka a tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában kiemelte, hogy Oroszország hatalmas mennyiségű aknát telepített a Fekete-tenger 800 négyzetkilométernyi térségében.

Pitcher hangsúlyozta, hogy az ukrán gazdaság erőteljesen rá van utalva az e tengeri útvonalakon továbbított gabonaexportra.

A londoni védelmi minisztérium ugyancsak csütörtök este ismertetett tájékoztatásában ugyanakkor közölte, hogy Ukrajna a konfliktus kezdete óta az orosz fekete-tengeri flotta hajóinak harmadát elsüllyesztette vagy működésképtelenné tette. A tárca szerint "szinte biztos", hogy Ukrajna az idei év első hónapjaiban több gabonát exportált tengeri kikötőiből, mint a háború kitörése óta bármikor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!