Ukrajnai háború - Menczer: a miniszterelnök az ország érdekeit tartja szem előtt

Külföld, 2022.03.25

Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország érdekeit tartja szem előtt, amikor arról beszél, hogy ki kell maradnunk a háborúból, és nem engedi, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg - húzta alá a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Menczer Tamás megerősítette a magyar álláspontot: "mi ki akarunk maradni ebből a háborúból, nem akarunk belesodródni, éppen ezért nem szállítunk fegyvereket és nem küldünk katonákat sem a háborús konfliktusba".

Az államtitkár elmondta, hogy a magyar miniszterelnök és a külügyminiszter nagy sikert ért el a csütörtöki NATO-csúcson, ugyanis a szövetség álláspontja "teljesen egybevág" a magyar állásponttal, a NATO világossá tette, hogy nem hadviselő fél a háborúban, és nem is kíván az lenni.

Közlése szerint az is elhangzott a NATO-csúcson: mindent meg kell tenni, hogy a háború ne terjedjen túl Ukrajna határain, ezért elvetették a légtérzár ötletét.

"Hiszen a légtérzár - magyarra fordítva - légi háborút jelentene a NATO és Oroszország között, amit mindenképpen el kell kerülni, különös tekintettel arra, hogy egy háborús konfliktus a NATO és Oroszország között egyenlő lenne a harmadik világháborúval" - fogalmazott Menczer Tamás.

Közölte azt is, ma Európában a gázfelhasználás mintegy 50 százalékát biztosítják orosz forrásból, Magyarországon ez az arány 85 százalék, és a magyar családok 90 százaléka gázzal fűt.

"Ha szankcionálnák az energetikai szektort és nem tudnánk nyersanyagot, gázt és olajat beszerezni Oroszországból, akkor az elképesztő rezsiár-emelkedéshez vezetne" - jelezte az államtitkár.
Menczer Tamás arról is beszélt, hogy Magyarország elvégezte a házi feladatát, Szlovénia kivételével az összes szomszédos országból tudunk gázt vásárolni, de az orosz gáz jelenleg nem kiváltható.

Kérdésre elmondta azt is, a NATO egy zászlóaljnyi, néhány száz főnyi katonát állomásoztat majd Magyarországon, a Dunántúlon, ahol "gyakorlatoznak" és kiképzési munkákban vesznek részt; a keleti határt továbbra is a Magyar Honvédség biztosítja.

Menczer Tamás az M1 aktuális csatornán elmondta azt is, vannak olyan uniós források, amelyek ugyan Magyarországnak járnak, de ezeket Brüsszelben visszatartották politikai okok, elsősorban a gyermekvédelmi törvény miatt. "Annak örülünk, hogy most 300 millió eurót felszabadítanak, és ezt fel tudjuk használni (...), várjuk a további forrásokat is, hiszen ez nem a teljes összeg" - mondta az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!