Ukrajnai háború - Mintegy 300 ezer ukrajnai menekült tartózkodik Csehországban

Külföld, 2022.06.17

Mintegy 280-300 ezer ukrajnai menekült tartózkodik jelenleg Csehországban - közölte pénteken a Twitteren a cseh belügyminisztérium. Pontosabb adatokkal a tárca nem rendelkezik. Ismeretei szerint több tízezer ukrán már visszatért hazájába, illetve Nyugatra távozott.

A közlemény szerint csütörtökig több mint 377 ezer ukrán állampolgár kapott a cseh hatóságoktól speciális vízumot, amely egyéves tartózkodásra, munkavállalásra, oktatásra, az egészségügyi és szociális szolgáltatások használatára jogosít fel.

A legtöbb menekült - mintegy 88 ezer - Prágában tartózkodik. Az önkormányzat arra hivatkozva, hogy már nincsenek szabad szálláshelyek, csütörtökön megszüntette a fővárosban a menekülteket segítő központot, ami kiváltotta több regionális vezető nemtetszését és bírálatát.

Zdenek Hrib főpolgármester pénteken találkozott Petr Fiala kormányfővel, s abban állapodtak meg, hogy a Prágába érkező menekülteket szervezetten átirányítják a kevésbé leterhelt helyekre.

A parlament alsóháza a héten módosította a menekültek befogadását szabályozó, úgynevezett Ukrajna-törvényt. Ennek alapján módosul a menekültek támogatása, amely az eddigi rendszer szerint fél évig havonta 5000 korona (81 500 forint) készpénz volt fejenként. Az új szabályozás szerint ezentúl csak azok a menekültek kapnak készpénzt, akik saját maguk biztosítják elszállásolásukat és élelmezésüket. Fél év után a menekültek újabb fél évig a cseh minimálbérnek megfelelő összeget kapnak, ami felnőtteknél havonta 4250 korona, gyermekeknél pedig 3050 korona.

A cseh hatóságok kimutatása szerint eddig már több mint 70 ezer ukrajnai menekült vállalt munkát.

Egy friss felmérésből kiderült, hogy az ukrajnai menekültek mintegy 80 százaléka mérlegeli, hogy tartósan Csehországban marad. Az eredményeket a prágai sajtó közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!