Ukrajnai háború - Orosz kémfőnök: Washington és London a mozgósítás kiterjesztését sürgeti Kijevtől

Külföld, 2023.11.20

Washington és London a mozgósítás maximális kiterjesztését sürgeti Kijevtől, beleértve a 17 és 70 év közötti férfiak besorozását, valamint nők behívásának folytatását - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a szervezet sajtóirodája által hétfőn kiadott közlemény szerint.

Az általa megbízhatónak nevezett információkra hivatkozó Nariskin szerint az intézkedés célja a sikertelen ukrán ellentámadás során a személyi állományban elszenvedett hatalmas veszteségek pótlása lenne, valamint az, hogy megpróbálja elhitetni: Oroszország győzelme az ukrajnai konfliktusban lehetetlen. Azt állította, hogy az amerikai és brit "utasítások" nyomán Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter javasolta a parlamentnek, hogy mérlegelje a sorkötelezettség alsó korhatára csökkentésének lehetőségét.

Mint mondta, az ukrán törvényhozásban bejegyeztek egy jogszabályjavaslatot, amely szerint a behívhatóság korhatárát a sorkatonák számára 60-ról 65 évre, a parancsnoki állomány számára pedig 65-ről 70 évre emelik. Az orosz kémfőnök ezt a náci birodalom végóráival állította párhuzamba.

Nariskin szerint a fronton tapasztalható komoly humánerőforráshiány arra kényszeríti Kijevet, hogy egyre több nőt mozgósítson, akiknek száma az ukrán hadseregben "nyugati becslések szerint több mint 40 ezer fő".

"A kijevi rezsim már 60 évre emelte a nők katonai szolgálatra való behívhatóságának korhatárát. De ez Kijevnek nem elég. Az ukrán katonai parancsnokság azt kéri, hogy bővítsék ki a mozgósítás alá eső női szakmák listáját" - mondta.

Az orosz védelmi minisztérium hétfői hadijelentése szerint az orosz hadsereg három frontszakaszon öt rohamot vert vissza. A harcokban a frontvonal mentén az elmúlt nap folyamán mintegy 270 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg.

A tárca szerint három támadást a kupjanszki frontszakaszon hiúsították meg, a legnagyobb emberveszteséget - több mint 130 főt - pedig a Donyeck környékén vívott harcokban szenvedte el az ukrán fél. Az összesítés a megsemmisített haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek mellett három gyalogsági harcjárművet, három HIMARS-rakétát, valamint öt drónt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!