Ukrajnai háború - Orosz védelmi miniszter: meghaladta a 71 ezer főt az idei ukrán veszteség

Külföld, 2024.03.20

Meghaladták a 71 ezer főt és a 11 ezer egységnyi fegyverzetet az ukrán fegyveres erők év eleje óta elszenvedett veszteségei - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca szerdai parancsnoki ülésén.

Sojgu szerint ez majdnem háromszorosa a múlt év azonos időszaka mutatóinak. Közölte, hogy az orosz hadsereg idén eddig négy Abrams és öt Leopard harckocsit, 27 Bradley gyalogsági harcjárművet, HIMARS sorozatvetők 11 indítóállását, valamint légvédelmi rakétarendszerek 11 indítóállását, köztük öt Patriotot semmisített meg.

A miniszter beszámolója szerint az orosz hadsereg folytatja az ellenség kiszorítását állásaiból, és nem hagyja, hogy új védvonalaknál megkapaszkodhasson. Mint mondta, az ukrán fegyveres erőknél mind gyakoribb a dezertálás és a civilek kifosztása a Kijev ellenőrzése alatt álló területeken.

"A kijevi rezsim minden módon eltitkolja a polgárok elől a harctéren kialakult valós helyzetet" - állította a miniszter.

Sojgu szerint az oroszok elleni terrorcselekményeket az ukrán fegyveres erők sikereként tüntetik fel, és egyre elterjedtebb a kényszermobilizáció. Hangsúlyozta, hogy az ukrán hadvezetés kénytelen a tartalékokat és a legdrágább haditechnikát bevetni a harcban.

Arról is beszámolt, hogy az orosz hadsereg hogyan lépett fel az elnökválasztás idején a választóhelyiségek és állami intézmények ukrán lövetése ellen. "A kijevi rezsim terrorista módszereket alkalmazott a szavazás megzavarására" - hangsúlyozta az orosz védelmi miniszter. Kijelentette, hogy a terrortámadások megakadályozása érdekében az orosz csapatok fokozták a kormányzati és szociális létesítmények védelmét, megerősítették a légvédelmi rendszert, amely 419 drónt és 67 rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a Belgorod megyei, az ukrán határ közelében fekvő Kozinka község környékét megtisztították "az ukrán alakulatok maradványaitól".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!