Ukrajnai háború - Regionális vezető: orosz tartalékokat vezényeltek Rabotine térségébe

Külföld, 2023.09.08

Két ejtőernyős hadosztállyal erősítette meg az orosz állásokat Rabotine település környékén tartalékából az orosz vezérkar - jelentette ki Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye Moszkva által megbízott kormányzója a Rosszija 24 hírcsatornának pénteken nyilatkozva.

Balickij szerint a térség uralkodó magaslatait ellenőrzésük alatt tartó orosz egységek a tűzerőt is fokozták. Azt mondta, hogy az orosz fél újabb két, brit gyártmányú, Challenger 2 típusú harckocsit semmisített meg Kornet páncéltörők segítségével.

A tisztségviselő a Telegram-csatornáján arról írt, hogy az ukrán erők "kifulladóban vannak", és "taktikai szünetet tartottak" a Rabotine térségében elszenvedett veszteségek miatt. Közlése szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt két hét alatt háromezer, összességében pedig 10 ezer katonát vesztettek a településénél.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy a közeli Verbove környékén az ukrán 82. ejtőernyős rohamdandár öt támadását verték vissza.

A katonai forrásokra hivatkozó RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint az elmúlt hetekben az egész front leghevesebb összecsapásai Rabotine közelében folytak, mert az ukrán hadvezetés abban bízik, hogy a település bevételével utat nyithat Tokmak és az Azovi-tenger felé.

Konasenkov szerint az orosz erők Kupjanszknál előrenyomulva kedvezőbb állásokat foglaltak el az elmúlt nap folyamán, az ukrán hadsereg pedig különböző frontszakaszokon 23 rohammal kísérletezett sikertelenül, ezek folyamán mintegy 625 katonát veszítve. A megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között nevezett meg három vezetési- és megfigyelőpontot, egy tábori lőszerraktárt, egy harckocsit és egy SZT-68U típusú lokátort is.

Az orosz ellenőrzés alá került területek és az Ukrajnával határos oroszországi régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán tüzérségi csapásokat és meghiúsított dróntámadást. Közlésük szerint Donyecket kazettás lőszerrel és sorozatvetővel is lőtték, a városban egy nő életét vesztette, Herszon megyében pedig az orosz légvédelem két, szavazóhelyiségeket támadó, pilóta nélküli repülőszerkezetet lőtt le.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy őrizetbe vett egy 45 éves szevasztopoli lakost, aki az ukrán hírszerzés megbízásából a Krímben lévő orosz katonai objektumokról gyűjtött értesüléseket, és terrortámadásra készült az ottani vasút ellen. Egyebek között arról kellett beszámolnia megbízóinak, hogy a szevasztopoli öbölben hol horgonyoznak a Kalibr manőverező repülőgépeket szállító hajók és tengeralattjárók.

A szibériai Csitában a szolgálat - saját közlése szerint - leleplezett egy 21 éves nőt, aki ukrán megbízásból felvételeket készített a "különleges hadművelet" övezetébe induló katonákról és haditechnikáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!