Ukrajnai háború - Súlyos liszicsanszki ukrán veszteségekről számolt be az orosz katonai szóvivő

Külföld, 2022.06.29

Az ukrán fegyveres erők súlyos emberveszteségeket szenvednek Liszicsanszk és Harkiv környékén - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

Mint mondta, a liszicsanszki olajfinomítónál az elmúlt nap folyamán az ukrán 10. hegyi rohamdandár 108. zászlóalja teljesen megsemmisült, az alegység 350 katonájából mindössze 30 katona maradt életben. A tábornok szerint Liszicsanszknál a 115. gépesített, valamint a 79. és a 25. légideszant hadosztálynál kritikus élelmiszerhiány alakult ki, amely számos esetben álláselhagyást és dezertálást eredményezett.

Rogyion Mirosnyik, a Luhanszki Népköztársaság moszkvai nagykövete szerdán azt mondta, hogy az általa képviselt szakadár régió utolsó, ukrán kézen maradt városa, Liszicsanszk egyharmadát "felszabadították". Vitalij Kiszeljov, a "köztársaság" belügyminisztériumának munkatársa azt hangoztatta, hogy a több oldalról ostromlott városból az éjszaka folyamán mintegy félezer ukrán katona és 74 zsoldos távozott Sziverszk területére, ahová az ukrán hadsereg hat zászlóaljat csoportosított át. Kiszeljov szerint az ukrán alakulatokat amerikai katonai magáncégek zsoldosai irányítják.

A luhanszki hatóságok kedden azt állították, hogy Liszicsanszknál több, mint ezer ukrán katona esett el, több tiszt pedig fogságba esett.

Konasenkov szerdai beszámolója szerint az orosz tüzérség a Harkiv megyei Pitomnik falu közelében elpusztította a "náci" Kraken alakulat mintegy száz harcosát és tíz egységnyi hadfelszerelését, a veszteségek miatt pedig a megmaradt erőket Harkivba vonták vissza.

Az orosz légierő nagypontosságú rakétái az elmúlt 24 óra alatt négy vezetési pontot és Mikolajiv közelében egy külföldi zsoldosok kiképzésére használt bázist semmisítettek meg, valamint csapást mértek 32 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra és nyolc lőszer- és fegyverraktárra. A Donyeck környékén folytatott ütegelhárítás keretében a rakéták egy Grad- és két tüzérségi szakaszt találtak el.

A harcászati légierő gépei, valamint rakéta- és tüzérségi csapatok a nap folyamán 39 vezetési pontra, hat hadianyagraktárra, 68 lőállásban lévő tüzérségi alegységre - beleértve egy francia CAESAR önjáró löveget a Kubanszkij szigeten -, valamint 216 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, valamint megsemmisítettek egy MiG-29-es repülőgépet és egy Buk-M1 légvédelmi rakétarendszert.

A légvédelem lelőtt két Szu-25-ös repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, kilenc drónt, hét Tocska-U ballisztikus rakétát és nyolc rakétavető-lövedéket.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 221 repülőgépet, 134 helikoptert, 1391 drónt, 351 légvédelmi rakétarendszert, 3 853 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 692 rakéta-sorozatvetőt, 3052 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3 907 különleges katonai járművet veszítettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!