Ukrajnai háború - Századvég: nemzeti egység a tűzszünet és a béketárgyalások mellett

Külföld, 2023.03.03

Magyarország kormánya az orosz-ukrán háborúval összefüggésben békepárti politikát folytat, amelynek legfőbb eleme, hogy a konfliktus további eszkalálódását ösztönző lépések helyett az azonnali tűzszünet előmozdítására törekszik; Magyarországon társadalmi konszenzus alakult ki a fegyveres konfliktus mielőbbi lezárása, a harci műveletek azonnali beszüntetése mellett - írta a Századvég Alapítvány az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Emlékeztettek arra, hogy "az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová, valamint David Pressman amerikai nagykövet mellett több nemzetközi szereplő - politikai nyomásgyakorlási szándékkal - bírálta hazánk álláspontját". Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti képviselő sérelmezte, hogy Orbán Viktor "még mindig szabotálja az Oroszország elleni szankciókat", és Magyarország szavazati jogának elvételét követelte az Európai Tanácsban.

Utaltak arra is, hogy Jevhen Perebijnisz ukrán külügyminiszter-helyettes csalódottságát fejezte ki, amiért hazánk "blokkolja az Oroszország elleni szankciókat".

A Századvég a szóban forgó nemzetközi kritikák kapcsán megvizsgálta az orosz-ukrán fegyveres konfliktussal, illetve Brüsszel és a Biden-adminisztráció szankciós politikájával kapcsolatos lakossági attitűdöket.

A februári - ezer ember megkérdezésével végzett - felmérésből kiderült, hogy elsöprő többség áll a háború azonnali, kompromisszumos lezárása mellett - írták.

A kutatás rávilágított arra, hogy "Magyarországon társadalmi konszenzus alakult ki a fegyveres konfliktus mielőbbi lezárása, a harci műveletek azonnali beszüntetése mellett". Megállapítható az is, hogy a magyarok 91 százaléka szerint az orosz-ukrán háborúnak azonnal véget kellene vetni, és tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket - olvasható a közleményben.

Az intézet felméréséből az is kiderült, hogy azoknak az aránya, akik úgy látják, hogy a fegyveres konfliktust Vlagyimir Putyin legyőzéséig folytatni kell, mindössze 7 százalékra tehető.

A háború mihamarabbi lezárásának magas társadalmi támogatottsága többek között arra vezethető vissza - magyarázták -, hogy a megkérdezettek 62 százaléka úgy véli, végül egyik fél sem jöhet ki győztesen a háborús konfliktusból.

"Brüsszel és a Biden-adminisztráció az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kirobbanása óta szankciópárti álláspontot képvisel, amellyel Oroszország katonai törekvéseit kísérlik megfékezni" - hívta fel a figyelmet a Századvég.

A kutatás alapján egyértelműen kijelenthető, hogy "a lakosság az eddigiekben bevezetett büntetőintézkedéseket - azok eredeti céljától eltérően - károsnak ítéli Európa számára. Ezt támasztja alá, hogy a válaszadók 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a bevezetett szankciók összeségében inkább károkat okoztak Európának és benne Magyarországnak" - olvasható a közleményben.

"Látható tehát, hogy a háború- és szankciópárti nemzetközi kritikák ellenére a magyar kormány orosz-ukrán válsággal kapcsolatos politikája nemcsak összhangban van a többség elvárásaival, hanem jóformán egységes nemzeti álláspontnak is tekinthető" - írta összegzésében a Századvég.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!