Ukrajnai háború - Találkoztak egymással a korábban szemben álló két ukrán ortodox egyház képviselői

Orosz-ukrán háború, 2022.07.06

Találkozót tartottak szerdán a kijevi Szófia-székesegyházban a korábban Moszkvához hű ukrán ortodox egyházi "szárny" és a 2019-ben függetlenné vált, nemzeti ukrán ortodox egyház képviselői - közölte Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a találkozó célja az ortodox egyházon belüli megosztottság megszüntetése volt. Tkacsenko "történelminek" minősítette a találkozót. "Megtört a jég! Ma, amikor a háború új kihívások elé állít bennünket, mindent, ami fölösleges, hátra hagyunk. A megosztottság leküzdése, Ukrajna népének szolgálata és közös otthonunk építése közös célunk. Hiszem, hogy ez a találkozó egy új út kezdete egyházaink számára Ukrajna szabad és békés jövője érdekében" - kommentálta az eseményt Tkacsenko a Facebookon. A miniszter nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen eredménnyel zárult a találkozó. Hangsúlyozta viszont, hogy tárcája minden lehetséges módon hozzájárul az egyházi újraegyesüléshez.

Ukrán híradások május végén számoltak be arról, hogy az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű maradt "szárnyának" szinódusa kinyilvánította: nem ért egyet Kirill orosz pátriárka álláspontjával Oroszország Ukrajna elleni háborúját illetően, továbbá mostantól függetlenek tekinti magát Moszkvától. A szinódus résztvevői javasolták a párbeszéd kialakítását a konstantinápolyi pátriárka által 2019-ben autokefálnak, azaz önállónak elismert új ukrán ortodox egyházzal, az egyesülés gondolatát azonban az akkori nyilatkozatukban még elvetették.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben úgy nyilatkozott, hogy nincs nézeteltérés közte és a fegyveres erők vezérkara között a katonai szolgálatra kötelezettek Ukrajna régiói közötti mozgására vonatkozóan, és az egészet "kis hibának" nevezte az Oroszországgal szembeni egységhez képest. Valerij Zaluzsnij, a fegyveres erők főparancsnoka közölte: az államfő utasításának eleget téve visszavonták átdolgozásra azt a dokumentumot, amely előírta volna a hadköteles állampolgároknak, hogy az Ukrajnán belüli utazásokhoz is engedélyt kérjenek a területileg illetékes toborzóközponttól. Szavai szerint a frissített dokumentumot a hatályos ukrán jogszabályok módosítására vonatkozó javaslattal dolgozzák ki. Kifejtette, hogy "a meglévő jogszabályi bázis ugyanis nem veszi figyelembe a mai valóságot, és nem biztosít hatékony mozgósítási mechanizmusokat". Zaluzsnij egyúttal arra is felszólította az ukránokat, hogy "teljesítsék alkotmányos kötelességüket az állam védelmében".

Az ukrán vezérkar délutáni harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy a Donyec-medencében az ukrán erők Bahmut irányában visszaverték az orosz csapatok támadását, és visszavonulásra kényszerítették őket. A kijevi vezérkar szerint az orosz erők továbbra is igyekeznek ellenőrzésük alá vonni az általuk a múlt hét végén elfoglalt, Luhanszk megyei Liszicsanszk és a Donyeck megyében lévő Bahmut városokat összekötő utat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!