Ukrajnai háború - Tíz ukrán megye kórházaiba száz lélegeztetőgépet juttat el az Ökumenikus Segélyszervezet

Külföld, 2023.10.25

A magyar kormány felajánlásaként száz lélegeztetőgépet juttat el ukrán, főként a frontvonalhoz közeli kórházakba az Ökumenikus Segélyszervezet a következő hetekben.

A segélyszervezet szerdán az MTI-vel azt közölte, hogy a Dnyipropetrovszk, Donyeck, Ivano-Frankivszk, Ternopil, Herszon, Kijev, Odessza, Mikolajiv, Zaporizzsja és Harkiv megyei egészségügyi intézményekbe az ukrán egészségügyi minisztérium közegészségügyi hivatalának közreműködésével jut el Magyarország adománya. Erről kedden írt alá Kijevben együttműködési megállapodást Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter.

Idézték a közleményben Lehel Lászlót, aki elmondta: a támogatott kórházak közül több belső menekülteket is ellátó intézmény, illetve nagyrészt a frontvonalhoz közeli településeken található, Viktor Ljasko pedig megköszönte a magyar kormány eddigi segítségét, és elismerően beszélt az Ökumenikus Segélyszervezet munkájáról.

A közleményben emlékeztettek: 2020 őszén, a koronavírus elleni védekezést segítve ötven lélegeztetőgépet, valamint nagy mennyiségű védőfelszerelést juttatott el a magyar karitatív szervezet 34 ukrajnai-kárpátaljai egészségügyi intézménybe, 2022 februárjában pedig az elsők között kezdte meg a segítségnyújtást a háború miatt menekülőknek és nélkülözőknek Ukrajnában és Magyarországon egyaránt.

A háború sújtotta országban 25 éves jelenlétre visszatekintő segélyszervezet azóta több mint 480 ezer embernek nyújtott segítséget Ukrajna húsz régiójában és Magyarországon; eddig több mint 2200 tonna segélyszállítmányt juttatott célba és több mint 250 menekültszállást támogatott - írták, hozzátéve, generátorokkal, kályhákkal és tüzelőanyaggal, készpénzzel, illetve pszichoszociális segítséggel is támogatták a bajbajutottakat. Kitértek arra is, hogy Magyarország támogatásával Zahalciban konténeróvodát adtak át és felújítják a település középiskoláját, Szinyákban pedig egy postai és önkormányzati feladatokat is ellátó egészségügyi központ megépítésén dolgoznak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!