Ukrajnai háború - Újraindította segítségnyújtó pontjait a UNICEF

Külföld, 2022.03.01

Újraindította az Ukrajnával szomszédos Moldovában, Romániában, Fehéroroszországban és Lengyelországban az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) az úgynevezett Kék Pont szolgáltatását, amellyel kulcsfontosságú segítséget nyújt az úton lévő családoknak - közölte a szervezet magyarországi képviselete kedden az MTI-vel. A menekülők útvonalán elhelyezett létesítmények biztonságos pihenőhelyet jelentenek az érintetteknek.

A közleményben azt írták, az Ukrajnában folyó harcok közvetlen veszélyt jelentenek az ország 7,5 millió gyermekének életére és jólétére, a gyermekek helyzete percről-percre romlik.

Emlékeztettek: a UNICEF 1997 óta van jelen Ukrajnában és támogatja a gyerekeket, 2014 óta pedig humanitárius segítségnyújtást folytat az országban.

A 2014 óta dúló kelet-ukrajnai konfliktus súlyosan megviselte a polgári lakosságot, ezt súlyosbította a koronavírus-járvány, valamint a közelmúltban Nyugat-Ukrajnában kitört gyermekbénulás járvány. A gyermekszegénység nőtt, a szociális juttatásokhoz és ellátásokhoz való hozzáférés azonban korlátozott - tették hozzá.

Az UNICEF öt irodát működtet az országban, 140 munkatársuk és a 27 partnerszervezet továbbra is mindent megtesz, "hogy elérje az erőszak következményeinek leginkább kitett, kiszolgáltatott gyermekeket", biztonságos ivóvizet, higiéniai és egészségügyi szolgáltatásokat, orvosi eszközöket, gyógyszereket és kötszereket biztosítanak, meleg ruházatot és takarókat juttatnak el a fedél nélkül maradt, óvóhelyre kényszerült családoknak - ismertették.

A tájékoztatás szerint eddig 13 mobil-, szakértőkből álló csapat adott gyermekvédelmi és pszichoszociális támogatást az elhúzódó bizonytalanság miatt traumatizált gyerekeknek. Az elmúlt napokban emellett az UNICEF az Ukrajnával szomszédos Moldovában, Romániában, Fehéroroszországban és Lengyelországban újraindította úgynevezett Kék Pont szolgáltatását, amellyel kulcsfontosságú segítséget nyújt az úton lévő családoknak.

A menekülők útvonalán elhelyezett létesítmények biztonságos pihenőhelyet jelentenek a gyakran férfi kíséret nélkül utazó anyáknak és gyermekeiknek. Az UNICEF munkatársai információval látják el őket, pszichológiai segítséget nyújtanak és gondoskodnak a kísérő nélküli gyerekek azonosításáról és védelméről - írták.

Idézték Mészáros Antóniát, az UNICEF Magyarország ügyvezetőjét, aki tudatta, hogy a növekvő biztonsági kihívások ellenére az UNICEF nem evakuálja a munkatársait. Egyúttal a magyar lakosság segítségét kérte ahhoz, hogy a szervezet minél többet tudjon tenni, "ott, ahol erre a legnagyobb szükség van."
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!