Ukrajnai háború - Ukrajna támogatására szólítottak fel a Szolidaritás szakszervezet jubileumi kongresszusán

Külföld, 2022.05.26

Felhívás Kelet-Európa dolgozóihoz címmel Ukrajnát támogató dokumentumot olvastak fel a legnagyobb lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás 30. kongresszusán, amely a lengyel elnök és kormányfő, valamint az ukrán szakszervezetek képviselőinek részvételével kezdődött meg csütörtökön Zakopanéban.

Az ukrajnai háborúban "a kommunista hagyományból kinőtt új totalitarizmus nevében emberek ezreit ölték meg (...), emberek milliói veszítették el otthonukat és életük munkájának eredményeit" - áll a nyilatkozatban, melynek címe megegyezik a Szolidaritás első, 1981-es kongresszusán elfogadott, történelmi jelentőségűnek számító dokumentuméval.

"Az ukránoktól megtagadják a saját hazához, az önrendelkezéshez, a szabadsághoz való jogot, és hasonló fenyegetéseket más nemzetekhez is intéznek" - hangsúlyoztak. "Felszólítjuk az oroszokat: ne öljetek!" - idéztek a kongresszuson a dokumentumból, mely "az akárhol a világon akármilyen hatalmi poszton lévőket " is kéri, hogy "ne engedjék meg a gyilkolást".

Aláhúzták a "szabad fehéroroszokkal, a bátor grúzokkal" valamint a volt Szovjetunióhoz korábban tartozó más nemzetekkel vállalt sorsközösséget is, és szolidaritásra buzdítottak a dolgozókat Európa azon részéből is, amely "elkerülte a kommunista totalitarizmusban töltött élet szerencsétlenségét".

A felhívást a Szolidaritás 1981-es kongresszusának résztvevői, Tomasz Wójcik és Waldemar Bartosz olvasta fel.

Az egykori szovjet blokk első hivatalosan működő független szakszervezete, a Szolidaritás első kongresszusát 1981 őszén tartották. Az akkori kongresszuson elfogadott, szintén a Kelet-Európa dolgozóihoz intézett felhívás ösztönző hatással volt a térség társadalmaira, amelyek szabadságvágya a nyolcvanas évek végén demokratikus fordulathoz vezetett.

Az idei, kétnapos kongresszus csütörtöki megnyitóján Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök reményét fejezte ki: amint az 1981-es felhívás "megdöntötte a vörös trónusokat", a jelenlegi, jubileumi kongresszus is hasonló hatással lesz "az aljas, barbár orosz rezsim feletti győzelemre", és "a szabad Ukrajna megmarad".

"A Szolidaritás és a Lengyel Köztársaság kormánya nem hagyja magára Ukrajnát" - hangsúlyozta Morawiecki.

Andrzej Duda lengyel elnök beszédében hangsúlyozta: "teljes erőből ki kell állni" az ukránok mellett, Lengyelország érdeke, hogy "Ukrajna megvédje magát, és szabad, szuverén, független állam legyen".

Duda megköszönte, hogy a Szolidaritás bekapcsolódott az ukrajnai háborús menekülteknek adott segítségnyújtásba, elszállásolta őket a szakszervezeti üdülőkben.

A kongresszuson szintén résztvevő Mihajlo Volinyec ukrán szakszervezeti vezető felolvasta Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke levelét, mely a Szolidaritás 1981-es felhívása aktualitását emelte ki, és háláját fejezte ki mindazoknak, akik támogatják országát.

Andrij Descsica volt ukrán külügyminiszter, varsói ukrán nagykövet aláhúzta: a Szolidaritás "a kommunista rezsim végét jelentette Európában". Úgy látta: most a lengyel-ukrán szolidaritás "Putyin, Moszkva és a Kreml rezsimjének végét jelentheti a térségünkben".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!