Ukrajnai háború - Ukrán betörési kísérlet meghiúsításáról adott ki tájékoztatást az orosz hadsereg

Külföld, 2024.03.14

A belgorodi régió határövezetében megkísérelt ukrán betörési kísérlet meghiúsításáról adott ki tájékoztatást csütörtökön az orosz védelmi minisztérium, amely szerint egyébként az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán három frontszakaszon foglalt el kedvezőbb állásokat Ukrajnában.

A moszkvai katonai tárca tájékoztatása értelmében az orosz erők megelőző akcióval hiúsították meg az újabb ukrán betörési kísérletet az orosz határterületre a Belgorod megyei Szpodarjusino falu közelében. A jelentés értelmében az orosz légicsapások és a tüzérségi tűz következtében mintegy 195 katona esett el, továbbá megsemmisült öt harckocsi, négy páncélozott harcjármű, három UR-77-es önjáró aknamentesítő rakétavető és három műszaki aknamentesítő jármű.

A szárazföldi akciót a belgorodi régióra mért ukrán drón- és sorozatvető-csapások kísérték, amelyek következtében Vjacseszlav Gladkov kormányzó szerint két civil életét vesztette, négy pedig megsebesült. A városban az üzletközpontok működését felfüggesztették.

A határ ukrán oldaláról elindított támadás megállításáról számolt be Roman Sztarovojt, a kurszki régió kormányzója is, aki a Telegram-csatornáján azt írta, hogy diverzáns- és felderítő csoportok Tyotkino község közelében kíséreltek meg támadást az éjszaka folyamán.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a határ ukrán oldaláról március 10. óta több alkalommal próbáltak meg behatolni fegyveres alakulatok Belgorod és Kurszk megye területére. Az eddigi legintenzívebb kísérlet kedden történt, amelynek során az orosz katonai tárca összesítése értelmében az ukrán fél 234 halottat, hét harckocsit, három Bradley gyalogsági harcjárművet és két páncélozott szállító járművet veszített.

A Moszkvában kiadott csütörtöki hadijelentés szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán kedvezőbb állásokat foglaltak el a kupjanszki, Donyeck környéki és a herszoni fontszakaszon, miközben meghiúsítottak 11 támadási és ellentámadási kísérletet. Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél nyolc ellenrohammal próbálkozott Avgyijivka környékén. Az ukrán fél a harci érintkezési vonalon több mint ezer katonát veszített, közülük a legtöbben, mintegy 410-en az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A moszkvai katonai tárca az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy lőszerraktárt, tíz harckocsit, három páncélozott harcjárművet - köztük egy Bradleyt -, egy amerikai gyártmányú M109-es Paladin önjáró valamint két amerikai M777-es, egy M198-es és egy brit FH-70-es vontatott tarackot, továbbá HIMARS és Grad sorozatvetők négy-négy rakétáját, egy francia gyártmányú HAMMER irányított légibombát és 136 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. A zaporizzsjai atomerőmű sajtószolgálata közölte, hogy az ukrán hadsereg robbanószerkezetet dobott le öt méterre a létesítmény dízelüzemanyagot tartalmazó tartályaitól. Ezek eltalálása a tájékoztatás szerint "szomorú következményekhez" vezethetett volna.

Donyeckben ukrán találatok következtében egy civil életét vesztette, négy pedig megsebesült.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy őrizetbe vett négy szentpétervári jobboldali radikálist, akik az ukrán katonai hírszerzés (GUR) és a vele kollaboráló Oroszországi Önkéntes Hadtest elnevezésű szervezet megbízásából az Ukrajnában harcoló orosz erőknek és az elcsatolt területek lakosságának szánt élelmiszerkészleteket akartak megmérgezni. Az FSZB szerint a gyanúsítottak emellett Szentpéterváron és Leningrád megyében található, alapvető fontosságú infrastrukturális létesítmények ellen szándékoztak terrortámadást végrehajtani.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrajnai "különleges hadművelet" során 5962 külföldi "zsoldost" semmisítettek meg. A tárca szerint a legtöbben közülük lengyelek voltak: 2960-an érkeztek Ukrajnába, akik közül 1497-et megöltek.

A tájékoztatás értelmében Grúziából 1042 harcos érkezett, akik közül 561-et likvidáltak, az Egyesült Államokból 1113, akik közül 491 már nem él. Kanada esetében ez az arány 1005-422, az Egyesült Királyságéban pedig 822-360. A moszkvai katonai tárca szerint a háború kezdete, vagyis 2022. február 24. óta összesen 13 387 külföldi "zsoldos" érkezett Ukrajnába.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!