Ukrajnai háború - Varsóban bekérették az orosz nagykövetet a légtérsértés miatt, de a diplomata nem jelent meg

Külföld, 2024.03.25

Bekérették hétfőn a varsói külügyminisztériumba Szergej Andrejevet, Oroszország nagykövetét az orosz cirkálórakéta előző napi légtérsértése miatt, a misszióvezető azonban nem érkezett meg a találkozóra - közölte sajtóértekezletén Pawel Wronski, a lengyel külügyi tárca szóvivője.

Varsó azt követően kérette be Andrejevet, hogy vasárnapra virradóan a nyugat-ukrajnai Lviv régiót ért rakéta- és dróntámadás közben az egyik cirkálórakéta megsértette a lengyel légtéret.

Miután a bekéretett nagykövet nem érkezett meg a varsói külügyminisztérium székházába, az incidensre magyarázatot követelő diplomáciai jegyzéket más úton továbbítják a moszkvai külügyi tárcának - mondta el Wronski.

Rámutatott: a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény világosan megszabja a nagykövetek kötelességeit a befogadó országban. "Azon gondolkodunk, a nagykövet úr teljesíti-e a moszkvai külügyminisztérium utasításait, és képes-e megfelelő módon képviselni az Oroszországi Föderáció érdekeit Varsóban" - fogalmazott a szóvivő.

A légtérsértés miatt vasárnap készültségbe helyezték a lengyel légierőt. A rakéta 39 másodpercig volt a lengyel légtérben, amelybe mintegy 1-2 kilométer mélységben hatolt be.

Az eseményről Varsó tájékoztatta szövetségeseit. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter hétfő reggel újságíróknak elmondta: Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával is beszélni fog a történtekről.

Andrzej Szejna külügyminiszter-helyettes vasárnap a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban felidézte: az ukrajnai háború kitörése óta immár harmadszor hatolt be orosz rakéta a lengyel légtérbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!