Ukrajnai háború - Zuzana Caputová: az új szlovák kormány folytatja Ukrajna támogatását

Külföld, 2024.04.16

A Robert Fico által tavaly október óta irányított szlovák kormány folytatja Ukrajna támogatását, és ez várhatóan nem fog megváltozni Peter Pellegrini megválasztott elnök hivatalba lépése után sem - jelentette ki Zuzana Caputová leköszönő szlovák elnök kedden Varsóban.

Zuzana Caputová és Andrzej Duda lengyel elnök a kétoldalú megbeszélést követő közös sajtókonferencián összefoglalták az utóbbi öt év során folytatott lengyel-szlovák együttműködés eredményeit. Duda méltatta Szlovákia hozzájárulását a nemzetközi formátumokhoz, köztük a visegrádi csoporton belül folytatott együttműködéshez.

Újságírói kérdésre válaszolva Caputová úgy ítélte meg: utódja, Peter Pellegrini júniusi hivatalba lépése után feltehetőleg "nem változnak meg az Ukrajna támogatásával összefüggő konkrét lépések", már csak azért sem, mert a szlovák államfő hatásköre erre nem terjed ki.

Szlovákia átadott Kijevnek "mindent, amire képes volt, elérte lehetőségeinek határát" - utalt Caputová az Ukrajnába irányuló korábbi szlovák fegyverszállításokra.

Az új szlovák kormány is folytatja "a segítségnyújtás minden formáját, beleértve az üzleti alapú katonai támogatást", a más országokból érkező, Szlovákián áthaladó segélyszállítmányok átengedését, katonák kiképzését, valamint az Ukrajna támogatására és az Oroszországgal szembeni szankciókra vonatkozó európai uniós döntéshozatal támogatását is - erősítette meg Caputová.

Megjegyezte: az új kabinet és az új elnök esetében "bizonyos retorikai váltásról van szó", gyakorlati lépéseivel viszont Szlovákia továbbra is segíti Ukrajnát.

Andrzej Duda egy másik újságírói kérdésre válaszolva reagált arra, hogy Donald Tusk kormányfő hétfőn bejelentette: Lengyelország csatlakozna az európai légvédelmi rendszerhez.

A lengyel vezetésnek eddig egyértelmű volt az álláspontja ebben az ügyben - válaszolt Duda. Felidézte: Lengyelország már több éve építi a Patriot-rendszeren alapuló egységes légvédelmi rendszert, amely az amerikai és a NATO-rendszerekkel is kompatibilis. Az európai légvédelmi rendszer azonban egy, 2022-ben kezdeményezett "német üzleti projekt", amely teljesen eltér a lengyel légvédelmi pajzstól - érvelt Duda.

Megjegyezte: meg kellene ismerni a Tusk által bejelentett lépés részleteit, ő viszont nem tudja elképzelni a már létesülőfélben lévő lengyel projekt elhagyását. "Úgy értelmezem ezt (a nyilatkozatot), hogy a miniszterelnök úr többletlépésként fontolgatja az (európai) rendszerhez való csatlakozást" - fogalmazott a lengyel államfő.

A "német üzleti projektet" említő elnök kijelentésére Donald Tusk reagált kedd délutáni sajtóértekezletén. A fegyverkezés "mindig üzletet jelent", akár Németország, akár az Egyesült Államok, vagy más országok számára - érvelt.

Lengyelországnak több rendszerre kell rákapcsolódnia, amelyekből "lengyel vaskupola" keletkezhetne, ezért Varsó együtt fog működni szövetségeseivel az Euro Sky Shield (ESSI) európai program keretében, de saját légvédelmi projektjét is folytatja - mondta Tusk. Ehhez még azt is hozzátette, hogy kulcsfontosságú marad e téren az Egyesült Államokkal folytatott együttműködés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!