Ukrajnai harcok - Egy Moszkva-barát harkivi vezető elismerte, hogy az ukránok Balaklija elővárosaiban vannak

Külföld, 2022.09.09

Az orosz hadsereg igyekszik kiszorítani az ukrán erőket a Harkiv megyei Balaklija elővárosaiból, nehéz a helyzet Sevcsenkove település közelében is - közölte a régió oroszok által kinevezett katonai és polgári közigazgatásának vezetője, Vitalij Gancsev pénteken a Rosszija 24 hírtelevíziónak.

"Heves harcok folynak. Balaklija elővárosai lényegében nem a mi ellenőrzésünk alatt állnak. Kísérletek történnek az ukrán erők kiszorítására, amelyek előző nap megpróbálták áttörni a védelmünket, tudomásom szerint csapataink visszatartják őket. Most orosz tartalékokat mozgósítottak" - mondta a tisztségviselő.

Gancsev szerint a Kupjanszki járásban lévő Sevcsenkove község közelében súlyos a helyzet. Mint mondta, "ukrán fegyveres alakulatok" megpróbálnak elfoglalni több települést a térségben, és áttörni a védelmet, de az orosz csapatok ellenállnak.

Az interneten számos videó és fotó jelent meg, amelyeken ukrán zászlókat tűznek ki Harkiv megyei településeken, és átfestik a helységnévtáblákat. Gancsev arra intette a nézőket, hogy kritikusan viszonyuljanak az ilyen felvételekhez.

Maxim Gubin, Harkiv megye Kupjanszki járásának vezetője, szintén a Rosszija 24 tévécsatornán nyilatkozva azt mondta, hogy az orosz erők tartják Kupjanszk várost. Beszámolója szerint folytatódik a helyi lakosság evakuálása. Jelentések szerint az orosz határon már 3-4 kilométeres autósor torlódott föl.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Balaklija körül kialakult harci helyzet kommentálását a katonai szóvivő hatáskörébe utalta. A tárca csak egy Harkiv megyei orosz katonai konvojról készült felvételeket osztott meg - a RIA Novosztyi szerint a régióba TOSZ-1 termobárikus rakétákat kilövő sorozatvetőket is átcsoportosítottak -, de Igor Konasenkov altábornagy, a szóvivő az északi fronton kialakult helyzetről nem nyilatkozott.

Konasenkov a déli fonttal kapcsolatban a pénteki hadijelentésben az mondta viszont, hogy az ukrán fegyveres erők, miután Mikolajiv-Krivij Rih irányából több sikertelen támadási kísérletet hajtottak végre, veszteségeket szenvedtek és visszavonultak. A tábornok szerint az ukrán erők ebben az irányban az utóbbi egy nap alatt három harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet és hét egyéb páncélozott járművet, két nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót és több mint 270 katonát veszítettek.

Harkiv megyére külön figyelmet nem fordított az összefoglalóban, de a régiót többször megemlítette. Mint mondta, az orosz légierő nagypontosságú fegyverekkel mért csapást a Kraken "nacionalista" alakulat vezetési pontjaira a Harkiv megyei Prisibnél, valamint a 93. gépesített dandárra a Donyeck régióbeli Artemivsknél. A két helyszínen több mint ötven ember vesztette életét, 16 haditechnikai eszköz pedig megsemmisült. Harkiv város közelében a tábornok szerint precíziós föld-föld csapások a 127. területvédelmi dandár és a 14. gépesített dandár több mint ötven ukrán katonáját ölték meg és több mint 120-at megsebesítettek.

A harcászati repülők, a rakéta- és a tüzérségi csapatok a nap folyamán nyolc vezetésipontot - hármat Harkiv megyében - 52 tüzérségi egységet, 153 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulás, valamint három rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt támadtak - egyet Harkiv megyében -, megsemmisítve egyebek között egy amerikai gyártmányú HIMARS rakétavetőt a Harkiv megyei Cservoni Donec közelében és egy amerikai M777-es tarackot a Zaporizzsja megyei Rovnopol közelében. Az orosz légvédelem lelőtt hat drónt - egyet a Harkiv megyei Izjumnál -, valamint 18 HIMARS- és Vilha-lövedéket.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 293 repülőgépet, 152 helikoptert, 1916 drónt, 374 légvédelmi rakétarendszert, 4870 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 827 sorozatvetőt, 3371 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5417 katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Konasenkov szerint az ukrán tüzérség a nap folyamán hat alkalommal ágyúzta Enerhodar várost, 27 lövedéket kilőve a kahovkai víztározó túlpartjáról. A város a villanyvezetékeket ért csapások miatt áram nélkül maradt, az orosz tüzérség elfojtotta a támadást.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az ukrán hadsereg 15 gyorsnaszáddal partraszállást kísérelt meg Enerhodar közelében, de ezt az orosz tüzérség megakadályozta. Rogov szerint az akció célja a zaporizzsjai atomerőmű elfoglalása volt.

A helyi hatóságok szerint az ukrán tüzérség a nap folyamán több, a szakadárok vagy az orosz hadsereg ellenőrzése alatt álló települést támadott. A belövések következtében Donyeck belvárosában, egy trolimegállóban két civil életét vesztette, öt pedig megsebesült.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) bejelentette, hogy Herszonban és Nova Kahovkában katonai nyomozati részleget nyitott. Az indoklás szerint így hatékonyabban tudja felderíteni az ukrán hatóságok által elkövetett bűncselekményeket. A hatóság közölte, hogy az ukrán hadsereg 103 tagja, köztük 21 tiszt ellen indított büntetőeljárást.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) arról adott ki jelentést, hogy megakadályozott egy Leningrád megyei katonai objektum elleni terrortámadást. A tájékoztatás szerint három viborgi lakos a védelmi tárca tulajdonában lépő egyik adminisztratív épület felgyújtására készült.

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krímben az FSZB őrizetbe vett egy szimferopoli lakost, aki nyilvánosan erőszakra uszított a "különleges hadműveletben" harcoló orosz katonákkal szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!