Ukrán elnöki tanácsadó: Kijevnek nincs köze a mahacskalai zavargásokhoz

Külföld, 2023.10.30

Kijevnek semmi köze az Izrael-ellenes zavargáshoz, amely az Oroszországhoz tartozó, túlnyomórészt muszlimok lakta Dagesztánban történt - közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója hétfőn.

A Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében a tisztségviselő azt írta, hogy a mahacskalai események, a spontán Izrael-ellenes akciók "a más országok és nemzetiségek elleni katonai agresszió oroszországi jóváhagyásának, valamint a polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök orosz dicséretének az eredménye".

Szerinte a dagesztáni fővárosban lezajlott zavargásokhoz - amelyeket a tanácsadó "zsidóellenes pogromnak" nevezett - olyan előfeltételek járultak hozzá, amelyeket Moszkvának "a több évtizedes, helytelen, ál-asszimilációs politikája, a globális szabályokat sértő agresszív rezsimek törvénytelen magatartásával szembeni toleranciája alakítottak ki".

"Csak arról van szó, hogy most egyre keserűbb gyümölcsöket aratunk: a különböző etnikai csoportok iránti gyűlölet meggyökeresedését, az elpusztításukra tett kísérleteket, a világintézmények maradékainak pusztulását, médiabravúrokat a polgári lakosság elleni nyílt atrocitásokkal, fokozva a háború népirtó összetevőjével" - fejtegette a tanácsadó.

Szergej Melikov, a Dagesztáni Köztársaság vezetője hétfőn újságíróknak Mahacskalában az előző nap kirobbant zavargásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy külföldről, egyebek között ukránbarát Telegram-csatornákon szítottak viszályt etnikumok és felekezetek között a régióban. Vasárnap este le kellett állítani a légiforgalmat a mahacskalai repülőtéren, mert több száz palesztinpárti tüntető hatolt be az egyik leszállópályájára, és a nemzetközi terminál területére. A behatolók egy Tel-Avivból menetrend szerint érkező járat utasait keresték, akiket izraeli menekülteknek gondoltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!