Ukrán elnökválasztás - Felmérés: Zelenszkij támogatottsága jóval nagyobb Porosenkóénál

Külföld, 2019.04.11

Az ukrajnai elnökválasztás második fordulójában Volodomir Zelenszkij humorista elnökjelöltre az ukránok 51 százaléka, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőre 21 százalékuk készül szavazni - derült ki a Rejting közvélemény-kutató csoport csütörtökön közzétett felméréséből.

A felmérést április 5-10. között végezték háromezer fő részvételével. A megkérdezettek 18 százaléka válaszolta azt, hogy még nem döntötte el, kire szavaz az április 21-i második fordulóban, 10 százalék pedig azt, hogy nem megy el szavazni.

Azok közül viszont, akik biztosra mondták, hogy részt vesznek a választáson és már döntöttek, kire szavaznak, 71,4 százalék választja Zelenszkijt és csak 28,6 százalék készül Porosenkóra voksolni.

Ljubomir Misziv, a Rejting igazgató-helyettese elmondta, hogy míg Zelenszkij választói bázisa folyamatosan növekszik, addig a hivatalban lévő elnöké lényegében változatlan, támogatottsága nagyjából 20 százalékos.

A jogi végzettségű, humorista jelölt támogatottabb, mint az államfő minden korosztályi csoportban még a legidősebbek körében is. Területileg Zelenszkijre a legtöbben Kelet- és Dél-Ukrajnában készülnek szavazni, az ország középső részében is neki van nagyobb támogatottsága, a nyugati régiókban pedig verseng Porosenkóval az első helyért.

Olekszij Antipovics, a Rejting szociológiai csoportjának vezetője elmondta: Zelenszkij támogatóinak 41 százaléka válaszolta azt, hogy döntésével inkább Porosenko ellen szavaz, mint a showman mellett. A megkérdezettek 57 százaléka adott ezzel ellentétes választ, vagyis azt, hogy magát Zelenszkijt támogatja, és döntésében kevesebb szerepet játszik az, hogy Porosenkót nem akarja elnöknek. Porosenko támogatóinak körében 75 százalék magát az államfőt támogatja, és csak 22 százalékuk mondta azt, hogy elsősorban Zelenszkij ellen szavaz. A szakértő ugyanakkor rámutatott arra, hogy Porosenko táborában utóbbiak aránya február óta csaknem megkétszereződött, 12-ről emelkedett 22 százalékra. Eközben a Porosenko ellen szavazóké is emelkedett, 33 százalékról a mostani 41 százalékra.

Az elemzők úgy vélekedtek, hogy a jelöltek közti választási vita nem lesz hatással a második forduló eredményére.

A március 31-én megrendezett első fordulóban Volodimir Zelenszkij végzett az első helyen a szavazatok több mint 30 százalékával, Petro Porosenko pedig a másodikon kicsit kevesebb mint 16 százalékkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!