TV műsor

Ukrán elnökválasztás - Zelenszkij szerint pénzmosással készül őt megvádolni az elnök egyik embere

Külföld, 2019.03.07

Az ukrán elnökjelöltek népszerűségi listáját vezető showman, humorista, Volodimir Zelenszkij azzal állt elő csütörtökön, hogy a regnáló hatalom különféle bűncselekmények elkövetésével próbálja őt és Kvartal 95 nevű humorszínházát hamisan megvádolni, egyebek között pénzmosással.

A Facebookon közzétett videoüzenetben Zelenszkij közölte, hogy erre rendvédelmi szervek munkatársai hívták fel a figyelmét. A showman szavai szerint tájékoztatták arról, hogy Petro Porosenko elnök pártjának egyik képviselője valamilyen bűncselekmény regisztrálását végzi épp most a hatóságoknál, amelyeknek személyesen a showman a gyanúsítottja. Arról is tudomást szerzett, hogy bizonyos személyek keresik a kapcsolatot a luhanszki szakadárokkal, mert az általuk ellenőrzött területen akarnak az ő nevében óriásplakátokat kihelyezni.

"Örülök, hogy a vezetésünknek ilyen sok barátja van a terroristák között" - fűzte hozzá ironikusan a humorista.

Emlékeztetett arra is, hogy a napokban kiderült: az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) lehallgatta kijevi kampányirodáját. "Feltételezem, nemsokára büntető eljárás is lesz ellenem, mondjuk, mert 2002-ben Csenyihiv megyében autóval elütöttem valakit" - folyatta az ironizálást, megjegyezve, hogy a jelenlegi vezetés azzal, amit a kampányban művel, "a gödör aljáig ásta le magát".

Zelenszkijről a kampány kezdetétől azt terjesztik, hogy Ihor Kolomojszkij oligarcha bábja, amit ő és Kolomojszkij is cáfolt. Mindketten úgy nyilatkoztak: üzleti kapcsolatuk kimerül abban, hogy a Kvartal 95 produkciói jelenleg a Kolomojszkij tulajdonában lévő 1+1 tévécsatornán futnak. Zelenszkij cáfolta azt a híresztelést is, hogy elnökké választása után visszaadná Kolomojszkijnak a csődtől államosítással megmentett Privatbankot.

Az ilyen és ehhez hasonló álhíreket Zelenszkij unalmasaknak minősítette, s hogy semlegesítse őket, versenyt hirdetett: arra kérte az embereket, hogy találjanak ki róla szellemesebb álhíreket. Ez utóbbiak közül a legjobbakat az interneten saját maga tette közzé mindenki szórakoztatására.

Közben az ukrajnai látogatáson tartózkodó David Hale amerikai külügyi államtitkár csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján éppen azt hangsúlyozta, hogy a küszöbön álló választások kulcsfontosságúak lesznek Ukrajna további demokratikus fejlődése szempontjából. Szavai szerint az Egyesült Államok az ukrán népet támogatja a demokratizálódás útján, nem pedig valamelyik konkrét elnökjelöltet a március 31-i választáson. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Washington szeretne "szabad és igazságos választásokat látni". Közölte, hogy az Egyesült Államok a választások után is kész tovább fejleszteni stratégiai együttműködését Ukrajnával.

Az amerikai tisztségviselő elmondta, hogy tárgyalt több esélyes elnökjelölttel, de erről több részletet nem árult el.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!