Ukrán elnökválasztás - Zelenszkij szerint pénzmosással készül őt megvádolni az elnök egyik embere

Külföld, 2019.03.07

Az ukrán elnökjelöltek népszerűségi listáját vezető showman, humorista, Volodimir Zelenszkij azzal állt elő csütörtökön, hogy a regnáló hatalom különféle bűncselekmények elkövetésével próbálja őt és Kvartal 95 nevű humorszínházát hamisan megvádolni, egyebek között pénzmosással.

A Facebookon közzétett videoüzenetben Zelenszkij közölte, hogy erre rendvédelmi szervek munkatársai hívták fel a figyelmét. A showman szavai szerint tájékoztatták arról, hogy Petro Porosenko elnök pártjának egyik képviselője valamilyen bűncselekmény regisztrálását végzi épp most a hatóságoknál, amelyeknek személyesen a showman a gyanúsítottja. Arról is tudomást szerzett, hogy bizonyos személyek keresik a kapcsolatot a luhanszki szakadárokkal, mert az általuk ellenőrzött területen akarnak az ő nevében óriásplakátokat kihelyezni.

"Örülök, hogy a vezetésünknek ilyen sok barátja van a terroristák között" - fűzte hozzá ironikusan a humorista.

Emlékeztetett arra is, hogy a napokban kiderült: az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) lehallgatta kijevi kampányirodáját. "Feltételezem, nemsokára büntető eljárás is lesz ellenem, mondjuk, mert 2002-ben Csenyihiv megyében autóval elütöttem valakit" - folyatta az ironizálást, megjegyezve, hogy a jelenlegi vezetés azzal, amit a kampányban művel, "a gödör aljáig ásta le magát".

Zelenszkijről a kampány kezdetétől azt terjesztik, hogy Ihor Kolomojszkij oligarcha bábja, amit ő és Kolomojszkij is cáfolt. Mindketten úgy nyilatkoztak: üzleti kapcsolatuk kimerül abban, hogy a Kvartal 95 produkciói jelenleg a Kolomojszkij tulajdonában lévő 1+1 tévécsatornán futnak. Zelenszkij cáfolta azt a híresztelést is, hogy elnökké választása után visszaadná Kolomojszkijnak a csődtől államosítással megmentett Privatbankot.

Az ilyen és ehhez hasonló álhíreket Zelenszkij unalmasaknak minősítette, s hogy semlegesítse őket, versenyt hirdetett: arra kérte az embereket, hogy találjanak ki róla szellemesebb álhíreket. Ez utóbbiak közül a legjobbakat az interneten saját maga tette közzé mindenki szórakoztatására.

Közben az ukrajnai látogatáson tartózkodó David Hale amerikai külügyi államtitkár csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján éppen azt hangsúlyozta, hogy a küszöbön álló választások kulcsfontosságúak lesznek Ukrajna további demokratikus fejlődése szempontjából. Szavai szerint az Egyesült Államok az ukrán népet támogatja a demokratizálódás útján, nem pedig valamelyik konkrét elnökjelöltet a március 31-i választáson. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Washington szeretne "szabad és igazságos választásokat látni". Közölte, hogy az Egyesült Államok a választások után is kész tovább fejleszteni stratégiai együttműködését Ukrajnával.

Az amerikai tisztségviselő elmondta, hogy tárgyalt több esélyes elnökjelölttel, de erről több részletet nem árult el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!