TV műsor

Ukrán gazdák országszerte több autóutat zártak le a termőföld piacának megnyitása elleni tiltakozásul

Külföld, 2019.11.11

Gazdák Ukrajna-szerte több megyében zártak le autóutakat és autópályákat a forgalom elől, tiltakozásul a termőföld eladási tilalmának tervezett feloldása ellen.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint a tiltakozó akciók 13 megyére terjednek ki: az ország nyugati részében Vinnicja, Zsitomir, Hmelnickij, Ternopil, Rivne, Voliny és Lviv megyékre, az ország középső részében Cserkaszi, délen Kirovohrad, Mikolajiv és Odesza, keleten Poltava, északon pedig Csernyihiv megyékre. Összesen 17 ponton zárták el a járművek elől a forgalmat.

Volodimir Zelenszkij elnök szeptember elején utasította a kormányt, hogy december 1-jéig dolgozza ki a termőföld piacának megnyitásáról szóló törvényjavaslatot.

Julija Timosenko volt kormányfő, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt vezetője követeli, hogy tartsanak népszavazást a termőföldre vonatkozó eladási moratórium feloldásáról még mielőtt a törvényjavaslatról szavazna a parlament. A Haza párt kategorikusan elutasítja a termőföld eladási tilalmának feloldását.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) szeptemberi felmérésének eredménye szerint az ukránok 52 százaléka ellenzi a termőföld piacának megnyitását, és csupán a megkérdezettek 35 százaléka támogatja, 13 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre. Ugyanakkor 64 százalékuk pedig úgy véli, hogy népszavazást kell tartani róla.

Zelenszkij közben hétfőn a Facebookon közzétett videóüzenetében azt ígérte, hogy népszavazás dönt majd arról, hogy külföldi személyeknek, illetve külföldi vállalatoknak engedélyezzék-e vagy sem a termőföldvásárlást Ukrajnában.

Ukrajnában 2001 óta van földeladási moratórium érvényben. Zelenszkij azt szeretné, ha jövő ősztől feloldanák a tilalmat, mellesleg Ukrajna legnagyobb hitelezője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is ezt sürgeti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!