Ukrán külügyminiszter: Putyin aggódjon inkább az oroszországi őshonos népekért

Külföld, 2021.06.10

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt tanácsolta csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy aggódjon inkább a saját országában élő őshonos népek és nemzeti kisebbségek jogaiért, ne spekulációkat terjesszen az őshonos népekről szóló ukrán törvénytervezetről.

Az ukrán tárcavezető az Ukrinform hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy a Volodimir Zelenszkij elnök által nemrégiben a parlament elé terjesztett indítvány teljes mértékben összhangban áll az őshonos népek jogairól szóló ENSZ-nyilatkozattal, valamint az ukrán alkotmány vonatkozó normáival, és semmi köze nincs az orosz elnök "önkényes értelmezéséhez".

Putyin egy, a Rosszija 1 és a Rosszija 24 televízióban szerda este bemutatott interjúban azt mondta, hogy a náci Németország eszméire emlékezteti őt az ukrán törvényjavaslat, amely az embereket "őshonosokra, első-, másodosztályú és egyéb kategóriákba" sorolja.

Kuleba emlékeztetett arra, hogy a törvényjavaslat meghatározza, mely népek tekinthetők őshonosoknak. Az előterjesztés szerint olyan jellegzetes etnikai közösségek, amelyek Ukrajna területén jöttek létre, etnikai kisebbséget alkotnak, és nincs saját államuk. "Ukrajnában ezek elsősorban a krími tatárok, a karaiak és a krimcsákok" - fejtette ki.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajnában sohasem korlátozták az orosz nemzeti kisebbség jogait. "Az ukrán nyelv mint államnyelv működésének védelme és támogatása normális dolog. Ukrajnában az ukrán nyelven történő kommunikáció emberi jogának védelme értelemszerűen nem jelenthet veszélyt más nyelvek használatára" - évelt a miniszter.

Ugyanakkor szavai szerint a nemzeti kisebbségek és őshonos népek oroszországbeli elnyomásának esetei széles körben ismertek. Ezek közül kiemelte, hogy az Oroszországi Föderációban az ukránok társadalmi szervezeteivel szemben elnyomó politikát folytatnak. Rámutatott továbbá arra, hogy Oroszország az általa Ukrajnától 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigeten is rendszeresen megsérti az ott élő ukránok és krími tatárok jogait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!