Ukrán nagykövet: fél győzelem, hogy Ihor Mazur szabadlábon várhatja kiadatási ügye elbírálását

Külföld, 2019.11.11

Lengyelországban kell maradnia Ihor Mazur ukrán háborús veteránnak, amíg a bíróság dönt arról, hogy kiadják-e őt Oroszországnak - erősítette meg hétfőn Andrij Descsicja varsói ukrán nagykövet, "fél győzelemnek" minősítetve azt, hogy Mazurt Ukrajna lublini főkonzuljának kezességvállalásával kiengedték az őrizetből.

Az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítása szerint varsói sajtótájékoztatóján a nagykövet hangsúlyozta, diplomatáik most azon dolgoznak, hogy a férfi visszatérhessen Ukrajnába, s hogy "Oroszország hagyjon fel az Interpol felhasználásával olyan személyek felkutatására, akik számára kényelmetlenek vagy az ellenségei".

Hozzátette, még nem tudni, mikor tűzik ki Mazur kiadatása ügyében az első tárgyalást.

Ihor Mazur az UNA-UNSZO nevű ukrán jobboldali radikális szervezet egyik vezetője, az ukrán emberi jogi ombudsman hivatalának munkatársa, valamint háborús veterán, aki harcolt az ukrán fegyveres erők kötelékében a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban. Múlt szombaton vették őt őrizetbe a lengyel hatóságok az ukrán-lengyel határon Oroszország által ellene kiadott Interpol-körözés alapján. A lengyel parlament alelnökének Beata Mazureknek a meghívására utazott Lengyelországba. Az ukrán határőrök nem figyelmeztették őt a határátlépéskor, hogy Interpol-körözés alatt áll, az ukrán belügyminisztérium állítása szerint azért, mert nem volt tudomásuk róla.

Mazurt Oroszországban azzal vádolják, hogy 1994 és 2000 között harcolt a csecsenföldi háborúban orosz katonák ellen. Ugyanezzel vádolja Moszkva többek mellett Arszenyij Jacenyuk volt ukrán miniszterelnököt, s börtönzött be két ukránt - Mikola Karpjukot és Sztanyiszlav Klihet -, akiket nemrég fogolycsere útján szabadon engedett.

Vasárnap esti sajtótájékoztatóján Mazur kijelentette, hogy nem vett részt harci cselekményekben Csecsenföldön. Elmondta, hogy az említett időszakban járt Csecsenföldön, de mint újságíró és a Szabad Kaukázus nevű sajtóközpontnak dolgozott. Megjegyezte: tavaly és tavalyelőtt is járt Lengyelországban, és akkor nem vették őt őrizetbe, ami szerinte arra utal, hogy az Interpol az elmúlt hónapokban "megadta magát" Oroszországnak, és feltették őt más ukránokkal együtt egy bizonyos "feketelistára".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!