TV műsor

Ukrán válság - A csapatszétválasztást ellenzők összetűzést provokáltak a frontvonalnál

Külföld, 2019.10.09

A kelet-ukrajnai csapatszétválasztást ellenző ukrán nacionalisták és veteránok egy csoportja összetűzésbe keveredett szerdán az ukrán rendfenntartókkal egy Donyec-medencei átkelőhelynél, egy rendfenntartó megsebesült - adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az incidens a Luhanszk megyei Kreminna településnél történt. A nacionalisták Zolote település felé tartottak, hogy megakadályozzák az ott tervezett csapatszétválasztást az ukrán hadsereg és a Moszkva által támogatott szakadár fegyveres erők között. A helyszínen készített videofelvétel tanúsága szerint a rendfenntartók az összecsapás közben többször a levegőbe lőttek. Andrij Bileckij, a Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) nevű nacionalista szervezet vezetője közölte, hogy az akció résztvevői békés célú akcióra készültek, és az incidenskor nem volt náluk lőfegyver.

A csapatszétválasztás folytatásáról a háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - minszki összekötő csoportban állapodtak meg a legutóbbi, október 1-jei találkozón. Az egyezség szerint a Luhanszk megyében lévő Sztanicja Luhanszka település után - ahol a katonai alakulatokat egy-egy kilométerrel már hátrébb vonták egymástól -, most meg kellene kezdeni a csapatok hasonló szétválasztását Zolote és a Donyeck megyei Petrivszke településeknél.

A szétválasztás megkezdésének alapfeltétele viszont az - ismertette a megállapodást múlt szerdán az ukrán védelmi minisztérium -, hogy a kijelölt területen a felek legalább hét napon át betartsák a tűzszünetet. Zolote település környékét azonban az ukrán Donyec-medencei hadműveleti parancsnokság szerdai jelentése szerint még október 7-én is érte szakadár oldalról néhány provokatív jellegű támadás, ami miatt csúszik a csapatszétválasztás megkezdése.

Szerda este az ukrán Egyesített Erők parancsnoksága a Facebook-oldalán közölte, hogy a nap folyamán a szakadár részről megint, ezúttal 82 milliméter kaliberű aknavetővel nyitottak tüzet Zolote környékére.

Kedden a Nemzeti Hadtest sajtószolgálata közzétette, hogy nacionalista és veterán szervezetek a Donyec-medencében úgynevezett ellenállási központot hoztak létre Ukrajna Oroszország előtti "kapitulációjával" szemben - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda. A hírportál szerint a Nackorpuszt vezető Bileckij korábban kijelentette, hogy ha a csapatszétválasztás miatt Zolote vagy más település ukrán katonai védelem nélkül marad, akkor az ő szervezete veteránokkal együtt kész oda bevonulni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!