Ukrán válság - A donyecki szakadár "népköztársaságban" 15 év börtönre ítéltek egy újságírót

Külföld, 2019.10.22

Az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) "legfelsőbb bírósága" 15 év börtönbüntetésre ítélte kémkedés vádjával Sztanyiszlav Aszejev ukrán újságírót és bloggert - közölte kedden a Hromadszke ukrán hírportál, a DAN donyecki szakadár hírügynökségnek az ottani "főügyészségre" hivatkozó jelentése alapján.

A jelentés szerint mellékbüntetésként két és fél évre eltiltották Aszejevet az újságírás gyakorlásától is.

A vád szerint Aszejev 2015 márciusától 2017 májusáig a DNR rendőri egységeinek telephelyeit derítette fel "vizuálisan", majd a szerzett információkat átadta az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU). Az ügyirat szerint ezen felül az újságíró közösségi oldalakon keresztül toborzott ukrán nemzeti érzelmű felhasználókat, hogy katonai és egyéb célú információkat gyűjtsenek és továbbítsanak.

Aszejev Donyeckben élt a város 2014-es szakadár megszállása óta, és onnan írt az ukrán sajtónak Sztanyiszlav Vaszin álnév alatt. Egyebek mellett dolgozott a Dzerkalo Tizsnya (Zerkalo Nyegyeli) című hetilapnak és az ukrán Szabadság Rádiónak is.

Különböző adatok szerint 2017 májusa vagy júniusa óta van börtönben. Előbb két hétig eltűntként volt nyilvántartva, majd a szakadárok elismerték, hogy a fogságukban van, és megvádolták kémkedéssel - emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.

A Hromadszke hírportál szerint a Human Rights Watch (HRW) jogvédő csoport 2017-ben felszólította a szakadárokat az újságíró szabadon engedésére. Aszejev azonban mégsem került fel arra a listára, akiket még abban az évben, december 27-én az eddigi legnagyobb szabású fogolycsere során a szakadárok elengedtek. 2017 december 27-én a Donyec-medencei szakadár területeken fogva tartott ukránok közül 73-an nyerték vissza a szabadságukat, cserébe értük 233 szakadárt adtak át az ukrán hatóságok.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!