Ukrán válság - A holland külügyminisztérium elégedett az Oroszország elleni uniós szankciókkal

Külföld, 2022.02.23

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az EU-tagállamok kedden Párizsban megállapodtak az Oroszország elleni szankciócsomagról, amelyről azért határoztak, mert Moszkva elismerte a délkelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét - jelentette szerdán írta az NLTimes című hírportál.

A külügyi tárca vezetője, azt nyilatkozta: örül, hogy nagyfokú egység tapasztalható a tagállamok között. Arra az újságírói kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök miért nincs a szankcióval sújtott orosz személyiségek között, Hoekstra azt válaszolta: "egyelőre a jelenlegi szankciócsomag az, amelyről kellő gyorsasággal és egységgel tudtunk dönteni".

Hoekstra szerint az új szankciók nem gyakorolnak hatást Hollandiára. A De Telegraaf című holland napilap viszont az írta, hogy a korlátozó intézkedések mintegy ezer holland vállalkozót érintenek, akik rendszeresen tevékenykednek Oroszországban. Mintegy 400 holland cégnek van ott leányvállalata vagy irodája. "Moszkva valószínűleg olyan büntetőintézkedésekkel fog visszavágni, amelyek sújthatják a holland gazdaságot is" - írta a lap, hozzátéve, hogy Oroszország gazdaságilag jobban felkészült a szankciókra, mint az EU.

Az NLTimes arról is ír, hogy a külügyminisztérium felszólította a hollandiai lakosokat, hogy ne utazzanak Ukrajnába, és aki már ott van, a lehető leghamarabb hagyja el az országot.

A külügyi tárca szerint az ukrajnai biztonsági helyzet instabil, "nagyon gyorsan romolhat", és az EU-ból az országba induló járatok száma hamarosan csökkenhet. A KLM holland légitársaság február 12-én függesztette fel Ukrajnába tartó járatait. A holland külügy emellett az ukrán határtól 20 kilométeren belüli orosz területekre vonatkozóan vörös kódú beutazási figyelmeztetést is kiadott.

Az AFP hírügynökség arról számolt be, hogy Hága kedden bekérette az orosz nagykövetet. Ezt a tényt a külügyminisztérium egyik szóvivője is megerősítette.

"Hollandia világossá tette a nagykövet számára, hogy Oroszország legutóbbi lépései elfogadhatatlanok, súlyos következményei lesznek" - mondta el a szóvivő.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerdán Hágában, a NATO jövőbeni stratégiai koncepciójáról szóló szemináriumon vesz részt, amelyhez a brüsszeli székhelyű szervezet főtitkára, Jens Stoltenberg online csatlakozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!