Ukrán válság - Amerikai különmegbízott: az oroszajkúak szerint is az egész Donyec-medencének vissza kell térnie Ukrajnához

Külföld, 2018.05.16

A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében élő oroszajkúak is úgy gondolják, hogy a Donyec-medence egészének Ukrajnához kell tartoznia - jelentette ki Kurt Volker, az amerikai külügyminisztérium ukrajnai különmegbízottja szerdán, összegezve a térségben tett látogatása idején szerzett tapasztalatait.

Az amerikai diplomata előző nap a Donyeck megye ukrán ellenőrzésű részében fekvő Szlovjanszk városában járt. Az Amerikai Hangja rádiónak adott interjújában - amelyből az UNIAN ukrán hírügynökség idézett - Volker elmondta, hogy találkozott a válságövezetben fekvő településen lakókkal.

"Érdekes, hogy mind oroszul beszéltek, nyilvánvalóan orosz nemzetiségűek. Minden helybeli, akivel beszéltem, azt mondta, a legfontosabbnak a békét tartja és azt, hogy a terület visszatérjen Ukrajnához" - mesélte, hangsúlyozva, hogy ez ellentmond az Oroszország által terjesztett propagandának.

"Az orosz vezetéstől folyton azt halljuk, hogy az oroszajkú lakosság Ukrajna-ellenes, veszélyben érzi magát, továbbá azt, hogy ez etnikai konfliktus, nos, láthatóan mindez nem így van" - fogalmazott.

Előző este Szlovjanszkban tartott sajtótájékoztatóján Volker szintén azt hangsúlyozta, hogy meglátása szerint a Donyec medencében nem etnikai alapú konfliktus és nem is polgárháború zajlik, ahogyan azt a Kreml igyekszik elhitetni a világgal.

"Ezt a válságot az Ukrajna keleti része elleni orosz invázió váltotta ki. Oroszország az általa megszállt területeken közvetlenül irányítja és ellenőrzi a katonai erőket, szigorú kontrollt gyakorol a politikai vezetés ottani képződményei fölött" - szögezte le. Hangsúlyozta, hogy meggyőződése szerint bárki, aki a térségbe látogat, láthatja, hogy nem "befagyott" fegyveres konfliktusról van szó. "A harci cselekmények minden nap, minden éjjel folytatódnak. Emberek halnak meg minden héten. Ez a helyzet elfogadhatatlan. Nem hagyhatjuk, hogy így folytatódjon, rá kell irányítanunk erre a figyelmet" - hangoztatta. Hozzáfűzte, hogy Oroszország nem hajlandó elismerni felelősségét és változtatni a helyzeten. A Kreml változatlanul tagadja, hogy vannak orosz katonák a Donyec-medencében.

Az amerikai megbízott rámutatott arra, hogy a több mint négy éve húzódó konfliktus komoly negatív hatással van a Donyec-medence gazdaságára, élelmiszerellátására és ökológiai helyzetére. Felhívta a figyelmet arra, hogy több százezer ember él állandó életveszélyben a frontvonal mentén, továbbá jelentősen romlott az egészségügy helyzet a térségben. Utóbbival kapcsolatban példaként említette, hogy a megszállt területeken terjed a tuberkulózis.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!