Ukrán válság - Elfogadhatatlan agressziónak minősítették a cseh politikusok az orosz támadást Ukrajna ellen

Külföld, 2022.02.24

Elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan agressziónak minősítették vezető cseh politikusok az Ukrajna elleni csütörtöki orosz támadást.

Oroszország katonai akciója Ukrajnában "megbocsáthatatlan agresszió egy független ország ellen, s ezt az Európai Unió és a NATO nem hagyhatja válasz nélkül" - reagált Petr Fiala miniszterelnök a Twitteren csütörtökön reggel megjelent nyilatkozatában. A kormányfő bejelentette, hogy délelőtt rendkívüli ülést tart a cseh nemzetbiztonsági tanács, amely megvitatja a kialakult helyzetet.

A cseh kormány már szerda este foglalkozott az ukrajnai helyzettel. Petr Fiala az ülés után megismételte: Csehország felkészült az ukrajnai helyzet minden várható fejleményére, s következményeire, beleértve az esetleges menekülthullámot vagy az orosz energiaszállítások korlátozását is. "A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyzet romlása minél kevésbé érintse a cseh lakosságot" - szögezte le Fiala a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.

Oroszország támadása Ukrajna ellen "barbár agresszív aktus", amely teljességgel elfogadhatatlan és teljes mértékben ellentétes a nemzetközi joggal - írta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a Twitteren. "Szövetségeseinkkel együtt válaszolni fogunk erre a barbár agresszióra" - mutatott rá a cseh diplomácia irányítója.

"Ukrajna mellett állunk. A háború közelebb van, semmint gondolnánk. Ukrajna támogatásával Csehországot is védjük" - szögezte le Vít Rakusan belügyminiszter a nyilatkozatában.

Jana Cernochová védelmi miniszter is elítélte az orosz támadást és bejelentette, hogy a tárca válságstábja azonnal megtárgyalja a kialakult helyzetet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.



(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!